Tapijt schoonmaken: hoe vaak je tapijt stofzuigen?

Het is een veelgehoorde vraag: hoe kan ik het beste mijn tapijt schoonmaken? Er zijn natuurlijk meerdere manieren om je tapijt schoon te maken en schoon te houden, maar een voor de hand liggende en belangrijke is het consequent stofzuigen van je tapijt. Weinig tijdrovend, maar super effectief. Toch zien we dat veel mensen het te weinig doen. Dit met kruimels en viezigheidjes tot gevolg. En dat is jammer. Daarom geven wij in deze blog antwoord op de vraag: hoe vaak moet je een tapijt stofzuigen?

Tapijt schoonmaken en stofzuigen

Wanneer je te weinig je tapijt schoonmaakt, kan dit ervoor zorgen dat er permanent viezigheden in je tapijt blijven zitten. Aan de andere kant kan het teveel schoonmaken van je tapijt ervoor zorgen dat er slijtage ontstaat. De vraag is dus relevant: hoe en hoe vaak moet je een tapijt schoonmaken en stofzuigen?

Hoe kun je het beste je tapijt schoonmaken met een stofzuiger?

Kijk naar de instellingen van je stofzuiger

Ten eerste is het goed om te kijken naar de instelling van je stofzuiger. Veel stofzuigers hebben meerdere zuigstanden die geschikt zijn voor verschillende soorten oppervlakten. Bij de ene stofzuiger vind je deze instellingen op de zuigmond. Bij de andere stofzuiger vind je deze instellingen op het apparaat zelf. Kies bij een tapijt waar mogelijk altijd voor een zuigstand gericht op zachte ondergronden.

Zet de juiste zuigmond op je stofzuiger

Een tweede belangrijke tip is om de juiste zuigmond. Stofzuigers worden vrijwel altijd geleverd met verschillende zuigmonden. De volgende zuigmonden kunnen bijvoorbeeld bij je stofzuiger zitten

Zoals je ziet, is een turbozuigmond ideaal geschikt om je tapijt te stofzuigen. De zuigmond heeft een speciale elektrische borstel in het mondstuk dat ronddraait tijdens het stofzuigen en schoonmaken van je tapijt. Deze borstel is ideaal om vuil en stof mee uit het tapijt te halen.

Zuigkracht goed instellen

De derde en laatste tip bij het schoonmaken van je tapijt is het goed regelen van de zuigkracht van je stofzuiger. Op alle nieuwere stofzuigers kun je handmatig de zuigkracht instellen. Zorg er dus nooit voor de zuigkracht op het laagste niveau staat. Dit kan misschien op een parketvloer, maar op een tapijt is deze zuigkracht te laag. Zet ‘m liever wat hoger, zodat je voelt dat de stofzuiger een beetje aan het tapijt trekt. Dat is een perfecte zuigkracht.

Let op: zorg dat je voor het schoonmaken van je tapijt goed kijkt of er geen rommel op het tapijt ligt die je niet wilt opzuigen. Vooral bij hoogpolig tapijt liggen er regelmatig grotere stukjes (bijv. munten, speelgoed etc.) tussen de haren van het tapijt die je niet ziet en die je dus heel gemakkelijk opzuigt.

Hoe vaak je tapijt stofzuigen?

Wij raden altijd aan je tapijt minimaal één keer per week te stofzuigen. Ligt je tapijt op een plek waar veel mensen overheen lopen? Bijvoorbeeld in de kamer? Dan raden wij aan twee keer per week je tapijt te stofzuigen. Je voorkomt zo dat er erg veel vuil komt te liggen.

Uitzondering: hoogpolig tapijt

Hoogpolig tapijt (met lange haren) moet je in de regel ook wat vaker stofzuigen dan andere soorten tapijt. Dit komt doordat er in hoogpolig tapijt sneller vuil en kruimels blijven zitten. Een hoogpolig tapijt schoonmaken is daarom wat lastiger en behoeft wat meer stofzuigwerk.

Welke stofzuiger is het best geschikt voor het stofzuigen van tapijt?

Wil je een stofzuiger die perfect geschikt is voor het stofzuigen van tapijt? Dan raden we je de Dyson V11 Absolute aan.

Dyson V11 Absolute
Dyson V11 Absolute

Gerelateerde artikelen