Mijn ervaring met de beste robotstofzuigers

Door Stijn van Son | Laatste update: 21/04/2024 | Werkwijze

Op zoek naar een robotstofzuiger die het werk voor jou uit handen neemt? Wij hebben een uitgebreide vergelijking gedaan tussen 128 robotstofzuiger. Hieruit is gebleken dat de iRobot Roomba i7158 de beste robotstofzuiger is die momenteel verkrijgbaar is. De Roomba i7158 kwam vooral goed uit onze test vanwege de uitgebreide smart-technologie en de goede zuigkracht. De zuigkracht valt bij het overgrote deel van de robotstofzuigers namelijk flink tegen. De volledige top 5 uit de test vind je hieronder.

128 robots vergeleken

207 reviews bekeken

Eigen ervaring met robotstofzuigers

Ik heb zelf 11 robotstofzuigers getest. 2 van de 11 stofzuigers waren van iRobot en ik moet zeggen dat ik deze persoonlijk het beste vond. De app voor de bediening werkte heel gemakkelijk, de zuigkracht was goed en de robotstofzuigers zelf zagen er stevig uit. Dat laatste was bij sommige andere robotstofzuigers een stuk minder het geval.

Uit mijn eigen ervaring met het testen van robotstofzuigers heb ik ook gemerkt dat ik lang niet altijd vind dat een dweilfunctie een echte meerwaarde heeft. De 3 stofzuiger robots met dweil die ik getest heb, maakten de vloer allemaal wel een stukje schoner. Maar de echte vlekken bleven alsnog op de vloer zichtbaar. Hiervoor moet je dus altijd nog zelf de dweil erbij pakken. Als de dweilfunctie erop zit is het dus prima, maar het is voor mij geen absolute noodzaak.

Testen met Neatsvor X600
Eén van de zelf geteste robot stofzuigers: de Neatsvor X600

De 6 beste robot stofzuiger modellen van dit moment

1. iRobot Roomba i7158  (beste keuze prijs-kwaliteit)

Robotstofzuigers zijn over het algemeen net een stukje prijziger dan traditionele stofzuigers. Wil je daarom een robotstofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Ga dan voor de iRobot Roomba i7158. De nieuwste serie van het bekendste merk robotstofzuigers biedt met de Roomba i7158 een automatische stofzuiger met een sterke zuigkracht die van alle gemakken voorzien is en voor robotstofzuiger-begrippen daarnaast prima te betalen is.

iRobot Roomba i7158 beste robotstofzuiger

Pluspunten:

 • Goede zuigkracht
 • Met middenborstel voor het optimaal opzuigen van vuil en opzuigen van dierenharen
 • Bestuurbaar via app op je smartphone
 • Systematische schoonmaakroute: zorgt ervoor dat er geen plekjes worden overgeslagen
 • Met zelflerende navigatiemodus: voor de beste route door het huis zonder hindernissen

Minpunten:

 • Je moet het stofbakje zelf legen

2. Blaupunkt Bluebot Xtreme (beste robotstofzuiger met dweilfunctie)

Op zoek naar een robotstofzuiger die tegelijkertijd je huis dweilt? Met de Blaupunkt Bluebot Xtreme robotstofzuiger hoef je ook voor het dweilen niet meer van de bank te komen, want na het vullen van het waterreservoir, het bevestigen van de dweildoek en het instellen van het programma gaat deze robotstofzuiger voor je aan de slag met het stofzuigen én dweilen van je huis. Kijkend naar prijs, zuigkracht en extra functionaliteiten is dit volgens ons de beste robotstofzuiger met dweilfunctie.

Blaupunkt Bluebot Xtreme automatische stofzuiger

Pluspunten:

 • Met dweilfunctie
 • Met middenborstel voor het optimaal opzuigen van vuil en opzuigen van dierenharen
 •  Bestuurbaar via smartphone of afstandsbediening
 • Navigatie met behulp van lasersensoren

Minpunten:

 • Kleine wieltjes: mede hierdoor niet geschikt voor het stofzuigen van hoogpolig tapijt

3. Eufy Robovac G10 (beste goedkope robot stofzuiger)

Op zoek naar een budget model? Bijvoorbeeld omdat je op je geld wilt letten? Dan is de Eufy Robovac G10 voor jou de beste robotstofzuiger. Deze stofzuiger is voordelig geprijsd en je krijgt hiermee een robotstofzuiger die alle basisfuncties heeft en waarmee je meer dan prima uit de voeten kunt. De Eufy Robovac G10 heeft zelfs een dweilfunctie.

Eufy Robovac G10

Pluspunten

 • Voordelig geprijsd
 • Met dweilfunctie
 • Systematische schoonmaakroute: zorgt ervoor dat er geen plekjes worden overgeslagen
 • Met zelflerende navigatiemodus: voor de beste route door het huis zonder hindernissen

Minpunten

 • Geen middenborstel: niet geschikt voor het stofzuigen van dierenharen

4. Eziclean Aqua Connect X650 (beste robotstofzuiger voor mensen met hooikoorts)

Heb je last van hooikoorts of een stofallergie? Dan is de Eziclean Aqua Connect X650 voor jou de beste robotstofzuiger. Deze stofzuiger heeft een HEPA-13 filter die ervoor zorgt dat 99,97% van de stofdeeltjes wordt vastgehouden na het opzuigen. Op deze manier worden de stofdeeltjes niet terug de kamer ingeschoten, wat bij veel andere stofzuigers wel het geval is. Ter vergelijking: de meeste robotstofzuigers hebben geen HEPA-filter of een HEPA-11filter of lager, waardoor aanzienlijk minder stof wordt vastgehouden. #sponsored

Eziclean Aqua Connect X650 robotstofzuiger met filter

Pluspunten:

 • Met HEPA-13 filter: houdt ook de kleinste stofdeeltjes vast (99,97%)
 • Maakt weinig geluid
 • Met dweilfunctie
 • Met middenborstel voor het optimaal opzuigen van vuil en opzuigen van dierenharen

Minpunten:

 • Heeft door zijn lage formaat wel eens last om over hogere drempels te komen

5. iRobot Roomba i7+ (beste keuze voor gemakszoeker)

Wil je een automatische stofzuiger die van alle gemakken is voorzien en waarbij je zo goed als niets meer zelf hoeft te doen?  Dan is de iRobot Roomba i7+ voor jou de beste robotstofzuiger. Deze robot stofzuiger bestuur je via de app op je smartphone, rijdt zelf terug naar het oplaadstation wanneer hij bijna leeg is én leegt tijdens het opladen ook nog eens zijn eigen stofbakje in het laadstation. Het stof wordt opgevangen in een stofzuigerzak die in het laadstation zit. Deze hoef je maar sporadisch te wisselen. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je moeilijk kunt bukken. Of wanneer je het simpelweg fijn vindt om niet van te bank te hoeven komen.

iRobot Roomba i7+

Pluspunten:

 • Leegt eigen stofreservoir in laadstation
 • Rijdt automatisch terug naar het oplaadstation
 • Sterke zuigkracht
 • Zelflerende navigatie: voor de beste route door het huis zonder hindernissen
 • Met middenborstel voor het optimaal opzuigen van vuil en opzuigen van dierenharen

Minpunten:

 • De robotstofzuiger maakt best wat geluid bij het ledigen van het stofreservoir

6. Roborock S6 Pure (beste keuze voor stille robotstofzuiger)

Wil je een robotstofzuiger die goed gewaardeerd wordt door gebruikers en die daarnaast weinig geluid maakt tijdens het stofzuigen? Dan is de Roborock S6 Pure voor jou de beste keuze. Met een geluildsniveau van 58 decibel is deze robotstofzuiger absoluut stil te noemen. Ter vergelijking: het grootste gedeelte van de robotstofzuigers heeft een geluidsniveau tussen de 61 en 70 dB. Deze modellen produceren aanzienlijk meer geluid.

Roborock S6 Pure stofzuiger robot

Pluspunten:

 • Stil (58 dB)
 • Systematische schoonmaakroute: zorgt ervoor dat er geen plekjes worden overgeslagen
 • Met middenborstel voor het optimaal opzuigen van vuil en opzuigen van dierenharen
 • Met dweilfunctie
 • Met lasernavigatie: voor de beste route door het huis

Vergelijking belangrijkste statistiekenBeste stofzuiger robots volgens expert gebruikers

De best geteste robotstofzuiger volgens het testpanel van de Consumentenbond is de Rowenta X-Plorer Serie 95 RR7987. Dit model wordt door het testpanel vooral goed beboordeeld vanwege zijn zuigkracht, het zuinige en de zuigprestaties langs plinten en in hoek. De zuigprestaties langs plinten en in hoeken is iets unieks, want dit gaat bij veel robotstofzuigers nog steeds regelmatig mis.

Beste draadloze stofzuigers volgens Consumentenbond*TypeScoreWaarom?Prijs
1. Rowenta X-Plorer Serie 95 RR7987Robot7,3Zuigkracht, zuigprestaties langs plinten en in hoeken, zuinigBekijk
2. Samsung Jet 70 CompleteSteel7,2Zuigkracht, snel opgeladen, licht van gewichtBekijk
3. Dyson V12 Slim AbsoluteSteel7,2Zuigkracht, licht van gewicht, veel extra functiesBekijk
4. Neato D8 IntelligenteRobot7,2Zuigkracht, slimme navigatie, accu makkelijk vervangbaarBekijk
5. Miele Triflex HX2 Cat&DogSteel7,2Zuigkracht, opzuigen dierenharen, fijne kruimeldiefBekijk
*In de volledige test zijn door de Consumentenbond 195 verschillende stofzuigers zonder draad beoordeeld, waarvan 152 steelstofzuigers en 43 robotstofzuigers.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste merk robotstofzuiger?

Waar je bij robotstofzuigers ook de bekende merken zoals Miele, Dyson en AEG tegenkomt, moet gezegd worden dat dit niet de beste en meest populaire merken zijn. Veruit het meest bekende merk  robotstofzuiger is iRobot. Dit merk heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van robotstofzuigers en is mede hierdoor ook een stukje verder met haar robotstofzuigers als het gaat om technische ontwikkelingen: denk hierbij aan de kwaliteit van de sensoren, zuigkracht, programma’s en zuigborstels. Dit is dan ook een merk dat we zouden aanraden. Een ander merk dat we zouden aanraden is Blaupunkt.

Hoe werkt een robot stofzuiger?

Een robotstofzuiger werkt automatisch en stofzuigt zelfstandig de vloer nadat je de robot een opdracht hebt gegeven of nadat deze is ingesteld op een bepaald programma. Een robotstofzuiger maakt zelf zijn rondje door het huis, waarbij hij met behulp van sensoren ziet waar er gestofzuigd moet worden. Een robotstofzuiger werkt op een accu. Deze wordt opgeladen op het moment dat de robot aan het laadstation gekoppeld is. Veel nieuwe robotstofzuigers rijden na het stofzuigen zelf terug naar het oplaadstation als deze bijna leeg is of nadat het programma afgelopen is. Het enige wat je bij een robotstofzuiger zelf moet doen, is het ledigen van het stofbakje.

Hoe ziet een robot stofzuiger eruit?

Een robotstofzuiger heeft vrijwel altijd de vorm van een platte ronde schijf of D-vorm, zonder snoer. Vaak zit er bovenop de robotstofzuiger een knop waarmee je de stofzuiger handmatig kunt instellen of aan/uit zetten. De zuigopening zit logischerwijs in alle gevallen aan de onderkant, waarbij je aan de randen van de onderkant en zijkant vaak borstels hebt. Deze zijborstels brengen het vuil op de juiste manier naar de zuigmond. Daarnaast hebben sommige robotstofzuigers ook nog een middenborstel. Dit is een borstel in de zuigmond die stof van de vloer opneemt en ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld geen dierenharen en grote stukken vuil in het stofreservoir terechtkomen. Over het algemeen werkt een middenborstel beter dan een zijborstel voor het opzuigen van vuil.

Wanneer is een robot stofzuiger de beste keuze?

In grofweg twee gevallen is een robotstofzuiger voor jou de beste keuze:

1. Wanneer je op zoek bent naar gemak en comfort. Misschien heb je een hekel aan stofzuigen. Op dat moment biedt een robotstofzuiger uitkomst.
2. Wanneer stofzuigen voor jou te zwaar is of wanneer het fysiek niet meer lukt. Op dat moment kan een robotstofzuiger je fantastisch helpen.

Hoe kies je de beste robot stofzuiger?

Als je niet weet hoe je een goede robot stofzuiger moet kiezen, dan zijn dit de punten waar je het beste op kunt letten:

Vorm, hoogte en reinigingssysteem
Al bij een eerste zoekopdracht online, kom je robotstofzuigers tegen met een cirkelvorm (de meeste) en anderen met een D-vorm, waarvan de voorkant plat is. Het is niet eenvoudig om te zeggen welke van de twee ontwerpen beter is.  Ronde robotstofzuigers bewegen zich over het algemeen iets gemakkelijker in krappe ruimtes, dus tussen de poten van tafels en stoelen. D-vormige robotstofzuigers zijn het meest effectief langs de randen van muren en meubels. De keuze voor het ene of het andere type hangt dus af van de te reinigen ruimtes en het aantal obstakels op de vloer.

De hoogte daarentegen is erg belangrijk, zeker als de fauteuils, bedden en banken in je huis maar een klein stukje van de grond staan. Stofzuiger robots zijn in principe niet hoger dan 9 cm, waardoor schoonmaken ook onder de laagste meubels mogelijk is. Maar let hier dus wel altijd goed op.

Het derde aspect om te bekijken, is het reinigingssysteem. Zo heb je robotstofzuigers met alleen borstels aan de zijkant, maar ook robotstofzuigers met borstels aan de zij- en onderkant. Stofzuigers in de laatste categorie zuigen over het algemeen gemakkelijker vuil op en zijn ook het meest geschikt wanneer je thuis een huisdier hebt dat haren verliest.

Sensoren, kunstmatige intelligentie en wifi
Alle robot stofzuigers zijn uitgerust met vacuüm- en naderingssensoren. Ze waarschuwen de robot wanneer hij zich in de buurt van trappen, obstakels of oneffenheden bevindt, waardoor hij achteruit gaat of draait.

Sommige modellen voeren zelfs honderden berekeningen per seconde uit. Deze informatie pikken ze op door het gebruik van speciale camera’s, 3D-sensoren of laserstralen die worden gereflecteerd door de verschillende obstakels die ze onderweg tegenkomen. Op deze manier leren ze zichzelf de meest efficiënte route aan door het huis. Andere modellen hebben deze geavanceerde techniek niet en rijden een willekeurige route door het huis. Over het algemeen geldt: hoe duurder een zelfrijdende stofzuiger, hoe slimmer hij is. Heb je thuis een huis met veel lage meubels, lastige obstakels en moeilijke hoeken? Ga dan voor een robotstofzuiger met een zelflerende navigatie.

Dan is er nog de Wi-Fi-connectiviteit, waarmee je de robotstofzuiger vanuit een Android- of iOS-smartphone kunt aansturen. Veruit de meeste robotstofzuigers hebben wifi-technologie. Ook zijn er robotstofzuigers met geavanceerde functies, zoals een wekelijkse programmering en beheer op afstand. Kijk hierin goed wat je wilt, want deze extra functies kosten je vaak wel extra geld.

Robotstofzuigers die stofzuigen en ook dweilen
Het derde onderscheid dat je moet maken als je je afvraagt ​​welke zelfrijdende stofzuiger je moet kopen, is het type. Wil je een robotstofzuiger die alleen stofzuigt? Of wil je ook dat die kan dweilen? Zoals je in de top 6 van beste robotstofzuigers ziet, zijn er dus ook modellen met een microvezeldoek die de vloer niet alleen ontdoen van stof, maar ook nog eens de vloer reinigen. Je ziet dat deze modellen met dweilfunctie steeds populairder worden, maar er moet wel bij gezegd worden dat de kwaliteit van dweilen nog lang niet even goed is als wanneer je zelf zou dweilen.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een robotstofzuiger?


Ruim onnodige voorwerpen op van de vloer
Om je stofzuiger robot effectief te laten werken, moet de vloer vrij zijn van obstakels. Zelfs als de productbeschrijving aangeeft dat de robotstofzuigers over hindernissen kan rijden, is het nog steeds een goed idee om objecten van de vloer op te pakken die de bewegingen van de stofzuiger kunnen belemmeren. Let ook op kabels van tv, internet en opladers. Deze kunnen gemakkelijk in de borstels terechtkomen, waardoor de reiniging vroegtijdig stopt. Heb je een hoogpolig tapijt of vloerkleed? Kijk dan goed of je robotstofzuiger hier niet in vast komt te zitten.

Laat ze niet in het donker werken
Een tweede advies is de lichtintensiteit van de omgevingen waarin de robotstofzuiger moet werken: verschillende modellen worstelen een beetje in het donker. Als jij de stofzuiger hebt geprogrammeerd om te worden geactiveerd op momenten dat je niet thuis bent, zorg er dan voor dat hij op zijn minst in het schemerige licht kan bewegen en liefst volledig in het licht.

Regelmatig het stofbakje legen en het apparaat schoonhouden
Wellicht overbodig om aan te geven, maar leeg het stofbakje regelmatig, maak de borstels af en toe goed schoon, haal haren en draadjes uit de borstels en zorg goed voor de robot stofzuiger. Dit komt de levensduur ten goede.

Is het mogelijk om de versleten accu van een robotstofzuiger te vervangen?

In de meeste gevallen is dit mogelijk. Houd er rekening mee dat het zoeken naar een vervangende accu voor een robotstofzuiger van een onbekend merk lastig kan zijn. Vooral als het bijvoorbeeld een Chinees merk is. Kijk hier dus goed naar bij het vergelijken van de robotstofzuigers.

Waarom is er zoveel prijsverschil tussen ogenschijnlijk vergelijkbare robotstofzuigers?

Het komt vaak voor dat er ogenschijnlijk vergelijkbare robotstofzuigers tegen uiteenlopende prijzen worden aangeboden. Dit komt voornamelijk doordat er veel verschillende aanbieders van robotstofzuigers zijn. Waar in de markt van traditionele stofzuigers vooral de bekende merken actief zijn (Bosch, Miele, AEG etc.), zie je bij zowel robotstofzuigers als steelstofzuigers dat er ook veel buitenlandse aanbieders zijn. Deze zitten in prijs vaak lager, maar leveren lang niet altijd dezelfde kwaliteit. Let dus ook op het merk dat je koopt, want anders is goedkoop uiteindelijk duurkoop.


Andere testuitslagen

Home & Smart
4 robotstofzuigers getest
Datum: 12/2022

#1 iRobot Roomba i3

Consumentenbond
50 robotstofzuigers getest
Datum: 2023

#1 Rowenta X-Plorer Serie 95 RR7987


Gerelateerde artikelen: