Beste Bouwstofzuiger van 2021 – Top 3

Ben je op zoek naar de beste bouwstofzuiger? Dan moet je op andere dingen letten dan wanneer je een normale stofzuiger wilt kopen. Een bouwstofzuiger heeft namelijk andere functionaliteiten. Denk aan een blaasfunctie, geschiktheid voor het opzuigen van grofvuil en de eventuele mogelijkheid om ook water op te zuigen. Maar dat is niet alles. Je moet ook letten op de mobiliteit van de stofzuiger. Je wilt ‘m namelijk gemakkelijk kunnen verplaatsen wanneer je flink aan het sjouwen of aan het klussen bent. Tot slot moet de stofopname van de bouwstofzuiger goed zijn. Wij hebben al deze zaken meegenomen en op basis hiervan hebben we de beste bouwstofzuiger modellen voor je verzameld en op een rijtje gezet.

De 3 beste bouwstofzuigers

1. Makita VC2512L bouwstofzuiger (beste keuze volgens gebruikers)

De Makita VC2512L wordt van de bouwstofzuigers is het best gewaardeerd door gebruikers. Het grote voordeel aan deze bouwstofzuiger is dat hij TNO-gecertificeerd is. Dit betekent dat de bouwstofzuiger een fijnstoffilter heeft waardoor je kunt blijven stofzuigen zonder dat je bang hoeft te zijn stof in te ademen. Daarnaast kun je er elektrisch gereedschap op aansluiten en kun je er zowel nat als droog vuil mee opzuigen.

Beste bouwstofzuiger Makita

Type klusser: Fanatieke doe-het-zelver /ZZP’ers / Klein MKB

Pluspunten

 • Met aansluiting voor elektrisch gereedschap
 • Nat én droog vuil opzuigen’
 • L-klasse certificering: geschikt voor het opzuigen van zeer fijne stofdeeltjes
 • Lange zuigkabel
 • Uitwasbaar filter (gaat langer mee)

Minpunten

 • Geen lange snoer
 • Geen zelf regelbare zuigkracht

2. Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger (beste Kärcher-bouwstofzuiger)

Wil je een stofzuiger waarmee je niet alleen droog vuil, maar ook vloeistoffen kunt opzuigen? Denk bijvoorbeeld aan modder, nat behang of water bij een lekkage. En vind je het daarnaast handig om je stofzuiger ook te kunnen gebruiken als blazer? Dan is de Kärcher WD 6 Premium de beste bouwstofzuiger voor jou.  Bovendien heeft deze de Kärcher stofzuiger een aansluiting voor elektrisch gereedschap. Zo kun je er bijvoorbeeld ook een schuurmachine of een boor op aansluiten. Ideaal dus als je bijvoorbeeld aan het klussen, verhuizen of aan het verbouwen bent.  

Karcher bouw stofzuiger WD 6 Premiun

Type klusser: Fanatieke doe-het-zelver / ZZP’er

Pluspunten

 • Nat én droog vuil opzuigen
 • Relatief groot reservoir (30 liter) van roestvrij staal. Nat vuil te legen via een tapje aan de onderkant van de stofzuiger.
 • Met blaasfunctie
 • Met aansluiting voor elektrisch gereedschap
 • Parkeerstand
 • Geleverd met twee mondstukken: een vloermondstuk (waarmee je zowel nat als droog kan zuigen) en een kierenmondstuk voor moeilijk bereikbare plekken.

Minpunten

 • De stofzuiger is vrij robuust. Het is dus lastiger om ‘m op te bergen als je weinig ruimte hebt.


3.  Kärcher stofzuiger WD 3 Premium (beste budgetkeuze)

Ben je op zoek naar een goede bouwstofzuiger, maar heb je een beperkt budget? Dan is de Kärcher stofzuiger WD 3 voor jou de beste bouwstofzuiger. Ook met de WD 3 kun je droog vuil én vloeistof opzuigen, heb je een blaasfunctie en heb je een parkeerstand. Goed om te weten: dit is een bouwstofzuiger voor de kleinere klussen, aangezien de inhoud die je kunt opzuigen bij deze stofzuiger beperkt is tot 17 liter.

Bouw stof afzuiger Karcher WD 3 Premium

Type klusser: doe-het-zelver

Pluspunten

 • Nat én droogvuil opzuigen
 • Blaasfunctie
 • Parkeerstand
 • Geleverd met twee mondstukken: een vloermondstuk (waarmee je zowel nat als droog kan zuigen) en een kierenmondstuk voor moeilijk bereikbare plekken.

Minpunten

 • Minder geschikt voor de grote klussen, vanwege het reservoir van 17 liter.
 • Relatief korte snoer (4 meter)

Hier moet je op letten bij het kopen van een bouwstofzuiger

Blaasfunctie

In een omgeving waar gebouwd of verbouwd wordt, komt veel stof en vuil vrij dat op de grond belandt. Niet alleen op de vloer, maar ook op lastig bereikbare plekjes. Wanneer je bouwstofzuiger een blaasfunctie heeft, kun je de kleine en grotere stofdeeltjes gemakkelijk uit deze lastig bereikbare hoekjes wegblazen en vervolgens opzuigen. Zo blijft er nergens stof achter. Daarnaast kun je kleine vuildeeltjes met een blaasfunctie naar één centrale plek blazen, waarna je deze vuilstukjes kunt opvegen

Geschiktheid voor het opzuigen van grofvuil

Een bouwstofzuiger moet niet alleen kleine stofdeeltjes op kunnen zuigen, maar ook grotere stofdeeltjes en stukjes grofvuil. Bij verbouwingen en doe-het-zelf klussen belanden er vaak materialen op de grond die je met een normale stofzuiger niet kunt opzuigen. Let er bij je keuze dus op dat je kiest voor een bouw stofzuiger die ook stukjes grofvuil kan opzuigen. De mate waarin je grofvuil kunt opzuigen, wordt vaak aangeduid met L (doe-het-zelf klussen), M (verbouwingen) of H (professionele klussen door bouwbedrijven)

Nat vuil opzuigen

Let ook op de mogelijkheid om vloeistof op te kunnen zuigen. Dit is in een bouwomgeving belangrijk, want je ziet het vaak voorkomen dat er water, modder, nat behang of ander nat vuil op de grond ligt. Het laatste wat je in een dergelijke omgeving wilt, is dweilen. Dat werkt niet als er ook droog vuil op de vloer ligt. Kies daarom altijd voor een bouwstofzuiger die ook vloeistof kan opzuigen. Een bouwstofzuiger die vloeistof kan opzuigen werkt vaak met een ketel in plaats van een stofzak. Wanneer de ketel bijna vol is, slaat deze af als indicatie dat je de ketel moet legen.

Mobiliteit

In een bouwomgeving wil je dat er niets in de weg staat dat je hindert om je klus te klaren. Ook geen stofzuiger. Daarom is het belangrijk te kijken naar de wendbaarheid van de stofzuiger. Je moet ‘m gemakkelijk kunnen verrijden naar een andere plek wanneer je erlangs moet of wanneer je precies op die plek aan de slag moet. De beste bouwstofzuigers hebben een degelijk onderstel met wendbare wieltjes die 360 graden kunnen draaien. Maar let hier altijd op.

Aansluiting voor gereedschap

Een goede bouwstofzuiger heeft een aansluiting voor gereedschappen. Wanneer je veel met gereedschappen aan de slag moet tijdens je bouwproject, is een stopcontact voor gereedschappen een perfecte uitkomst. Vooral omdat je in een bouwomgeving vaak geen stroom hebt. Je kunt de bouwstofzuiger vanuit een ruimte mét stroom naar de ruimte zonder stroom brengen, waarna je jouw gereedschappen kunt inpluggen. En we kunnen je vertellen: dat is ontzettend handig.

Automatische filterreiniging

Goede professionele bouwstofzuigers zijn uitgerust met een automatische filterreiniging. Bij zo´n filterreiniging haalt de stofzuiger automatisch de fijnste deeltjes stof uit het filter, waardoor de zuigkracht goed blijft en je het filter minder vaak hoeft te vervangen.

Gerelateerde artikelen