Beste zwembad stofzuiger 2024 [Top 3]

Door Stijn van Son | Laatste update: 01/01/2024 | Werkwijze

Je wilt je zwembad graag in goede conditie houden. Vrij van zand, bladeren en andere viezigheid op de bodem. Wij helpen je daarom met je keuze voor de beste zwembadstofzuiger. In onze uitgebreide test hebben we 52 zwembad stofzuigers vergeleken, 107 gebruikersreviews bestudeerd en 3 zwembad stofzuigers zelf geprobeerd. De resultaten uit de test vind je hieronder, met de Telsa 5 als best geteste zwembadstofzuiger van dit moment.

52 modellen vergeleken

107 reviews bekeken

ModelVoor wie?Prijs
1. Telsa 5Beste budget optie voor kleinere zwembadenBekijk
2. Dolphin Zenit 20Beste zwembadrobotBekijk
3. Kokido MangaBeste budget zwembadrobot voor grotere zwembadenBekijk

Top 3 beste zwembad stofzuigers van dit moment

1. Telsa 5 elektrische zwembadstofzuiger (Beste budget keuze voor kleine zwembaden)

Op zoek naar een betaalbare elektrische stofzuiger voor je zwembad? Dan is de Telsa 5 voor jou de beste keuze. Deze zwembadstofzuiger van het bekende merk Kokido is voorzien van alle basisfuncties die je nodig hebt om een klein (opzet)zwembad of een jacuzzi schoon te kunnen houden, zonder dat je teveel betaalt. Je reinigt de bodem van je zwembad tot 30 minuten achter elkaar, voordat je accu opnieuw moet opladen. Je bevestigt de telescopische stang (222 cm) simpel aan je zwembadstofzuiger, waarna je rustig zand, bladeren en andere vuiligheid van de zwembadvloer kunt zuigen.

Telsa

Voor welk soort zwembad? kleine (opzet)zwembaden en jacuzzi’s

Pluspunten

 • Goed betaalbaar
 • Tot 30 minuten aan één stuk stofzuigen
 • Geleverd met steel en twee opzetstukken (brede- en smalle zuigmond)
 • Met indicatie-licht voor de oplaadstatus
 • Filter is gemakkelijk te legen

Minpunten

 • Niet geschikt voor grote zwembaden
 • Telescopische steel niet standaard meegeleverd

2. Dolphin Zenit 20 (Beste keuze zwembadrobot)

Wil je een zeer goede zwembadrobot die het reinigingswerk voor jou doet en waarvan je zeker weet dat hij perfecte zuigprestaties levert? Dan is de Dolphin Zenit 20 voor jou de beste zwembadstofzuiger. Je betaalt best flink voor deze zwembadrobot, maar dan krijg je ook wat. De robot is via je smartphone in te stellen en te besturen. Naast de bodem reinigt deze elektrische zwembadrobot ook de zijkanten van je zwembad. Dit doet hij met 3 soorten borstels die geschikt zijn voor ieder type ondergrond. Afhankelijk van hoe grof het vuil is in je zwembad, kies je uit het grove filter, fijne filter of ultrafijne filter. Zo weet je dat je met deze robot onder alle omstandigheden je zwembad goed schoon krijgt. Je klikt het filter er heel simpel vanaf de bovenkant in en uit.

Dolphin Zenit 20 beste robot zwembadstofzuiger

Voor welk soort zwembad? Inbouw zwembaden / professionele zwembaden

Pluspunten

 • Automatische zwembadreiniging zonder dat je er iets voor hoeft te doen
 • Zeer sterke zuigkracht
 • Bestuurbaar en in te stellen via app
 • 2,5 uur achter elkaar reinigen
 • Geleverd met transportkarretje en 3 verschillende filters

Minpunten

 • Prijzig

3. Kokido Manga robot zwembadstofzuiger (beste budget keuze voor inbouwzwembaden)

Wil je een elektrische zwembadrobot, maar eentje die net een stukje goedkoper is dan de Dolphin Zenit 20? Dan is de Kokido Mang voor jou de beste zwembad stofzuiger. Deze zwembadrobot heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding en kun je zowel gebruiken in inbouwzwembaden als in opzetzwembaden. De accu gaat 1,5 uur aan één stuk mee. Zonder dat je zelf veel hoeft te doen, wordt het vuil van de zwembadbodem gehaald en de vloer gereinigd.

Kokido Manga zwembadrobot

Voor welk soort zwembad? Kleine inbouwzwembaden en opzetzwembaden

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Automatische zwembadreiniging zonder dat je er iets voor hoeft te doen
 • 1,5 uur achter elkaar reinigen met de oplaadbare accu
 • Filterbak (4,5 kg) gemakkelijk te legen

Minpunten:

 • Geen reiniging van de zijwanden
 • Net niet sterk genoeg voor de grotere inbouwzwembaden

Persoonlijke ervaring met zwembad stofzuigers

Thuis heb ik helaas geen zwembad. Daarom heb ik vorig jaar bij één van mijn familieleden 3 zwembadstofzuigers getest in het buitenzwembad: één stofzuiger met stang (aangesloten op de waterpomp) en twee zwembadrobots met een eigen filter. Omdat ik zelf nog geen ervaring
had met het aansluiten van een zwembadstofzuiger op de waterpomp van het zwembad, vond ik de zwembadrobots met het interne filter absoluut veel fijner en gemakkelijker in gebruik.

Tijdens het testen van de zwembadstofzuiger met stang en voet

Toch kan ik me voorstellen dat je het als zwembadeigenaar ook fijn vindt om je zwembad met een stang en zuigvoet schoon te maken. Het kan, net als grasmaaien, ontspannend werken. Vooral als je genoeg tijd hebt. Maar wanneer je jouw tijd zo efficiënt mogelijk wilt gebruiken, zou ik altijd aanraden te gaan voor een robotzuiger.


Veelgestelde vragen

Hoe werkt een zwembadstofzuiger?

Een zwembadstofzuiger gebruik je voor het reinigen en schoon houden van de bodem van je zwembad. Ook kun je met sommige zwembadstofzuigers de wanden van je zwembad reinigen. Een zwembad stofzuiger zuigt zowel water als vuil op. Het water loopt door het filter terug het zwembad in. Het vuil wordt opgevangen en voer je vervolgens af. Hoe dit vuil wordt afgevoerd, is afhankelijk van het type zwembadstofzuiger dat je hebt.

Welke soorten zwembadstofzuigers zijn er?

Je hebt meerdere soorten zwembadstofzuigers. Zo zijn er elektrische zwembadstofzuigers; dit is een zwembad stofzuiger die werkt op een accu. Je bedient ‘m handmatig en na gebruik laad je de accu weer op, waarna je deze vervolgens weer opnieuw kunt gebruiken. Een elektrische zwembadstofzuiger is vooral geschikt voor het stofzuigen van de zwembadbodem. Elektrische zwembadstofzuigers hebben een interne filter, waarin het vuil wordt opgevangen.

Naast de elektrische zwembadstofzuiger heb je ook automatische zwembadstofzuigers. De officiële benaming is automatische zwembadreiniger of automatische zwembadrobot. Deze robots reinigen je zwembad geheel zelfstandig en hoef je niet zelf te bedienen. Je kunt dus lekker in de tuin gaan zitten totdat de zwembadrobot klaar is met zijn rondje. Het enige wat je af en toe hoeft te doen is het interne filter te ledigen en schoon te maken. Binnen maximaal 3 uur is je zwembad weer schoon.

Tot slot heb je nog de zwembadstofzuigers zonder interne filter. Hierbij sluit je de stofzuiger aan op waterpomp van het zwembad. Dit is zowel het geval bij een hydraulische zwembadreiniger als bij een stofzuigervoet. De hydraulische zwembadreiniger doet zijn werk zelf, net als de automatische zwembadreiniger. De stofzuigervoet bedien je zelf.

Wat is voor mij de beste zwembadstofzuiger?

Wil je zelf geen werk hebben aan het reinigen van je zwembadvloer? Dan is een automatische zwembadrobot of hydraulische zwembadreiniger voor jou de beste zwembadstofzuiger. Je hebt hierdoor minder werk met het schoon houden van je zwembad, maar het is wel goed om te weten dat deze stofzuigers over het algemeen een stukje duurder zijn. Vind je het niet erg om de vloer van je zwembad handmatig te reinigen en/of wil je op je budget letten bij je aankoop? Dan is een elektrische zwembadstofzuiger of een stofzuigervoet voor jou de beste zwembadstofzuiger.

Gerelateerde artikelen: