Beste aszuiger modellen 2024 [Top 4]

Door Stijn van Son | Laatste update: 01/01/2024 | Werkwijze

Ben je op zoek naar een goede aszuiger? Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van je openhaard of de barbecue? Dan kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wij helpen je bij je keuze. We hebben 29 as stofzuigers vergeleken, 93 gebruikersreviews bestudeerd en 4 aszuigers getest op een kolenbarbecue. Hierbij hebben we vooral gelet op de belangrijkste punten: zuigkracht, filtering, opvangcapaciteit, hittebestendigheid en natuurlijk de prijs-kwaliteit. Op basis van onze test hebben we de top 4 beste aszuigers voor je op een rijtje gezet.

29 modellen vergeleken

93 reviews bekeken

ModelOmschrijvingPrijs
1. Karcher AD4 Premiumbeste gewaardeerd door gebruikersBekijk
2. Kärcher AD 2 aszuigerbeste lichtgewicht aszuigerBekijk
3. Powerplus POWX308Beste met wieltjesBekijk
4. Kaminer AszuigerBeste keuze voor portemonneeBekijk

De 4 beste azuigers van dit moment

1. Karcher AD4 Premium (beste gewaardeerd door gebruikers)

Wil je een aszuiger met een sterke zuigkracht? Bijvoorbeeld omdat je met de aszuiger ook klusvuil wilt opzuigen? Of omdat je ‘m gewoon regelmatig wilt gebruiken om je kachel schoon te zuigen? Dan is de Kärcher AD 2 voor jou de beste keuze. Deze asstofzuiger wordt het best beoordeeld door gebruikers.

Karcher AD4 Premium beste aszuiger

Pluspunten

 • Best beoordeeld door gebruikers
 • Met wieltjes
 • Hittebestendige slang en zuigmond
 • Ingebouwd vlakfilter en afzuigfilter (gemakkelijk schoon te maken)
 • Relatief licht van gewicht (5,3 kg)
 • Met parkeerstand

Minpunten

 • De gele onderkant vindt niet iedereen even mooi

2. Kärcher AD 2 aszuiger (beste keuze voor lichtgewicht as stofzuiger)

Op zoek naar een model dat je gemakkelijk optilt en in de hand neemt? Bijvoorbeeld voor de kleine zuigklusjes? Of omdat je niet veel ruimte hebt om ‘m op te bergen? Dan is de Kärcher AD 2 voor jou de beste keuze. Deze aszuiger is licht van gewicht (4,4 kg), heeft een compact formaat en heeft een handig handvat. Zo til je de as stofzuiger simpel op als je bijvoorbeeld de barbecue, houtkachel of een andere hoger gelegen plek wilt uitzuigen.

Kärcher AD 2 aszuiger

Pluspunten

 • Licht van gewicht (4,4 kg)
 • Goede zuigkracht
 • Hittebestendige slang en zuigmond
 • Ingebouwd vlak- en grofvuilfilter (gemakkelijk schoon te maken)
 • Compact formaat
 • Met handvat, zodat je ‘m kan tillen

Minpunten

 • Deze aszuiger heeft geen wieltjes

3. Powerplus POWX308 asstofzuiger (beste keuze met wieltjes)

Wil je jouw aszuiger graag gemakkelijk kunnen verplaatsen?  Dan is de Powerplus POWX308 voor jou de beste keuze. Deze aszuiger heeft namelijk wieltjes. Dit in tegenstelling tot veel andere asstofzuigers, die geen wieltjes hebben en die je dus continu moet tillen. Heb je bijvoorbeeld een zwakke rug of vanwege een andere reden minder tilkracht? Dan is dit model voor jou perfect.

Powerplus POWX308 aszuiger

Pluspunten

 • Goede zuigkracht
 • Met wieltjes
 • Ingebouwd filter
 • Met extra breed mondstuk voor grotere oppervlaktes
 • Ruim stofreservoir van 20 liter

Minpunten

 • Maakt flink wat geluid
 • Deze asstofzuiger is vrij zwaar

4. Kaminer Aszuiger (beste keuze voor portemonnee)

Wil je een aszuiger kopen, maar tegelijkertijd ook op je budget letten? Dan is deze multifunctionele aszuiger voor jou de beste keuze. Van de asstofzuigers in deze lijst, is dit model vanuit prijsoogpunt het meest aantrekkelijk. Let er wel op dat de as stofzuiger een verzamelreservoir heeft van 10 liter. Dit volstaat als je thuis een kleinere hout- of pelletkachel hebt, maar is bij grotere kachels en barbecues al snel aan de kleine kant.

Multifunctionele Kachel Aszuiger

Pluspunten

 • Vanuit prijsoogpunt de meest aantrekkelijke optie uit die lijstje
 • Licht van gewicht: gemakkelijk te tillen
 • Dubbel filtersysteem: voorkomt dat stof en as ontsnapt na het opzuigen
 • Duurzame roestvrijstalen opvangtank

Minpunten

 • Klein verzamelreservoir (10L): niet geschikt voor de grotere klussen

Vergelijking van belangrijkste statistieken

* Het vermogen van een aszuiger is een goede voorspeller van de zuigkracht, maar niet de enige factor die de zuigkracht bepaalt. De zuigkracht wordt ook bepaald door de zuigmond, efficiëntie van de motor en het luchtverlies onderweg naar de opvangbak.


Waarom een aszuiger en geen gewone stofzuiger?

Asstofzuiger zuigt zonder problemen fijnstof op

De reden dat mensen naast hun gewone stofzuiger een aszuiger kopen, is omdat een aszuiger ook het fijnstof opzuigt. Fijnstof kan gewone huishoudelijke stofzuigers beschadigen. De motor van een normale stofzuiger kan hier veel slechter tegen dan de speciaal ontwikkelde motor van een aszuiger. Vandaar dat mensen met een open haard of een kachel vaak kiezen voor een aszuiger naast hun gewone stofzuiger.

Voordelen aszuiger

Aszuiger zijn gemaakt van hittebestendig materiaal

Bijna alle aszuigers zijn van hittebestendig materiaal gemaakt, waardoor ze as kunnen zuigen als dit nog warm is. Vaak zie je dat de slang en de zuigmond zijn gemaakt van metaal. Dit is hittebestendig. Bovendien is ook vaak het stofreservoir in de asstofzuiger van metaal gemaakt, zodat de aszuiger van binnen geen vlam kan vatten.


Persoonlijke ervaring met asstofzuigers

In totaal heb ik 4 asstofzuigers getest op mijn eigen kolen barbecue of op de houtkachel van een familielid. Wat ik in de praktijk gemerkt heb, is dat ik het bij een aszuiger belangrijk vind dat ook de kleinere stukjes verbrande kool/hout in de hoekjes mee opgezogen worden. Slechts twee van de vier geteste aszuigers deden dit zonder problemen, waaronder de Karcher AD4 Premium. Ik barbecue maar een paar keer per jaar en vind niets zo vervelend als een half vieze barbecue die ik voor gebruik nog helemaal moet ontdoen van as en oude kolen.

Testen Karcher AD4 Premium
Erg tevreden met de zuigkracht van de Karcher AD4 Premium

Voor deze 4 klusjes kun je een aszuiger gebruiken

Opzuigen van as uit de kachel of open haard

Veel mensen die een kachel of open haard hebben, gebruiken een aszuiger om hun kachel of open haard schoon te maken. Na een avondje flink stoken, wat veel mensen in de herfst of winter heerlijk vinden, is er niets zo vervelend als een flinke hoop as die je met de hand moet opvegen. Als je het as niet verwijdert, komt er de keer erna een flinke aswolk vrij. Je moet het as dus toch op een bepaald moment verwijderen. Een aszuiger is hiervoor veel handiger dan een gewone stoffer en blik. Je klikt ‘m aan, en zuigt het as binnen een paar tellen op. Als de stofbak vol is, kiep je deze heel simpel om in de afvalbak.

waarvoor asstofzuiger gebruiken

Opzuigen van as uit de vuurkorf of barbecue

Nu horen we je denken: ‘maar waar moet ik mijn asstofzuiger in de zomer dan voor gebruiken?’ Nou, dat is vrij simpel. In het voorjaar en de zomer gebruik je de aszuiger voor de vuurkorf, buitenhaard, of barbecue. Ook op deze plekken komt veel as vrij. En nu kun je denken: ‘dat laat ik wil liggen in de buitenlucht’, maar buiten kan het voor nog meer rotzooi zorgen. Als er namelijk wind bij komt, ligt het as binnen no-time door de hele tuin. Met een aszuiger voorkom je dit, omdat je na het barbecueën of vuur maken het as kan opzuigen, zonder dat het door de hele tuin waait.

Opruimen van klusvuil

Met een asstofzuiger kun je meer dan allen as opzuigen. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zaagsel, kleine stukjes steen en houtsnippers mee opzuigen. Een aszuiger is dus ideaal als je na het klussen de boel moet opruimen. Ook tijdens het klussen komt er vaak vuil vrij met fijnstof. Zoals gezegd, kan een filter van een gewone stofzuiger dit niet goed aan. Het filter van een aszuiger daarentegen wél. Vandaar dat we je dus ook voor het opruimen van klusvuil aanraden om voor een asstofzuiger of alleszuiger te gaan.

In de auto

Rook je in de auto? Dan kun je jouw aszuiger hier natuurlijk ook gebruiken. Je ziet namelijk vaak dat je je sigaret niet fijn kan aftikken tijdens het rijden, waardoor er as op de grond valt. Je kan dan ook kiezen voor een van de beste autostofzuiger modellen van dit moment.


Veelgestelde vragen

Wat is de best beoordeelde as stofzuiger?

De best beoordeelde aszuiger op Bol.com is de Karcher AD4 Premium. Deze wordt door gebruikers beoordeeld met een 9,6. Deze asstofzuiger wordt vooral goed gewaardeerd om zijn goede kwaliteit, sterke zuigkracht en duurzaamheid. Daarnaast wordt ook de prijs-kwaliteit veel genoemd als een pluspunt.

Waar kun je een aszuiger nog meer voor gebruiken?

Een aszuiger is niet alleen interessant voor het uitzuigen van je houtkachel, pelletkachel of kolen barbecue. Je kunt de aszuiger bijvoorbeeld ook gebruiken voor het opzuigen van fijnstof in klusomgevingen. En daarnaast kun je ‘m natuurlijk gebruiken om as van sigaretten op te zuigen. Bijvoorbeeld uit een asbak, maar ook uit de auto en van de vloer.

Gerelateerde artikelen