Stofzuiger repareren: wanneer wel en wanneer niet?

Stofzuigers hebben over het algemeen een lange levensduur. Je kan er vaak jaren, soms zelfs tientallen jaren mee vooruit. Maar ook een stofzuiger is ooit aan vervanging toe. Soms is de stofzuiger in zoverre kapot dat hij niet meer te maken is, maar soms moet je de afweging maken: moet ik mijn stofzuiger repareren of koop ik een nieuw?

Wanneer is het nuttig om je stofzuiger te repareren?

Eerst gaan we kijken wanneer het wél slim is je stofzuiger te repareren. Want hoe je het ook wendt of keert: geld moeten uitgeven voor een nieuwe stofzuiger is niet zo leuk. Je besteedt het liever aan andere dingen. Daarom kun je kijken of die, mocht het nog lukken, te repareren is. Dus, wanneer behoort je stofzuiger repareren tot de mogelijkheden:

  • Stekker rolt niet meer goed naar binnen: dit is een vervelend probleempje, maar geen probleem waardoor je zou moeten overwegen een hele nieuwe stofzuiger te kopen. Rolt de stekker niet meer goed naar binnen? Dan is het oprolsysteem kapot. Deze kun je vaak relatief goedkoop laten maken bij een stofzuigerreparateur.
  • Slang of zuigmond is kapot: dit is nog nét wat vervelender dan het probleem met de opgerolde stekker, want een kapotte zuigmond of slang zorgt er vaak voor dat de zuigkracht direct verminderd. Vooral bij een gat in de slang merk je dat de zuigkracht ontzettend snel afneemt. Toch hoef je je geen zorgen te maken. Ook met dit probleempje kun je je stofzuiger prima repareren. Veel merken hebben losse zuigmonden en slangen die je kunt kopen. Kun je jouw zuigmond- of slang niet vinden? Kijk dan eens voor de universele types. Bekijk de maat van de slang of de zuigmond, en koop een type dat past. Vaak is de kwaliteit ietsje minder dan van de originele types, maar het kan er prima mee door.
  • Filter zijn oud of kapot: kapotte filters kunnen zorgen voor een hogere stofuitstoot. Verouderde filters kunnen juist zorgen voor minder stofopname omdat die dan vaak verstopt zit. Verstopte filters kun je vaak gewoon afwassen. Kijk wil even op de handleiding van je stofzuiger of je deze kan wassen. HEPA-filters kun je bijvoorbeeld bijna altijd wassen. Is je filter kapot? Dan hoef je alleen het filter te vervangen en een nieuwe te kopen. Je hoeft er geen hele nieuwe stofzuiger voor te kopen.
  • Afsluitrubbers zijn versleten: ook bij versleten afsluitrubbers is je stofzuiger repareren gewoon mogelijk. Omdat een stofzuiger een luchtdicht systeem hoort te hebben, zorgt een gat of scheur ervoor dat de lucht kan ontsnappen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de zuigkracht. Regelmatig zie je dat de afsluitrubbers versleten of kapot zijn. Dit stofzuigeronderdeel kun je vaak makkelijk laten repareren door een monteur voor hooguit €30,-. Vooral als je nog een relatief nieuwe stofzuiger hebt, is het aantrekkelijk om je stofzuiger te laten repareren.  

Andere redenen om je stofzuiger te (laten) repareren

De bovenstaande probleempjes komen relatief vaak voor bij stofzuigers. Vooral na een aantal jaar stofzuigen. Toch zijn er nog een hele hoop andere dingetjes die je aan je stofzuiger kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wieltje dat eraf valt, een bedrading die het niet meer doet of een veelvoorkomend probleem: een verminderde zuigkracht. Dit laatste kan veel verschillende oorzaken hebben. We zouden hier altijd aanraden eerst te kijken of er niets in de slang zit en of de stofzuigerzak niet te vol zit. Dit zijn kleine dingen die je zelf snel kan verhelpen, dus het zou zonde zijn als je hier een nieuwe stofzuiger voor gaat kopen.

Wanneer een nieuwe stofzuiger kopen in plaats van je stofzuiger repareren?

Natuurlijk kun je niet alles aan een stofzuiger zomaar vervangen. Soms zijn er problemen die ervoor zorgen dat je helaas een nieuwe stofzuiger moeten kopen. De stofzuiger is dan niet meer te repareren. Wanneer is het goed om een nieuwe stofzuiger te kopen?

  • De motor is kapot: de motor is de kern van de stofzuiger. Reparateurs hebben hier vaak ook geen nieuwe voor liggen. Bovendien is de motor één van de duurste onderdelen van de stofzuiger. Daarom is repareren in dit geval vaak niet interessant.
  • Wielen maken schade op de vloer: zit er een wieltje los? Dan kun je deze vaak prima opnieuw bevestigen. Maar maakt het wieltje écht krassen op de grond? Dan is het goed om te overwegen een nieuwe stofzuiger te kopen. Nieuwe wieltjes kun je vaak namelijk niet zelf aanschaffen.
  • De stofzuiger is te sterk verouderd: ieder jaar komen er nieuwe stofzuigers op de markt. Is je stofzuiger erg oud? Dan is de kans groot dat hij minder stof opneemt en minder fijnstof vasthoudt. Niet omdat die kapot is, maar omdat die verouderd is. Heel logisch, maar in dat geval is het vaak wel goed om te kijken of er mogelijkheden zijn een nieuwe stofzuiger te kopen.

Besluit je jouw stofzuiger niet te repareren, maar te vervangen? Doe dan goed onderzoek naar de stofzuiger die het beste bij je past. Heb je jaren geleden voor het laatst een stofzuiger gekocht? Dan is het bijvoorbeeld goed om te weten dat er naast sledestofzuigers inmiddels ook steelstofzuigers zijn die een goede zuigkracht en accuduur hebben. Een stofzuiger repareren is altijd de eerste optie, maar weet dat er een hoop goede stofzuigers zijn als een nieuwe écht nodig is.

Gerelateerde artikelen