Wat is een HEPA-filter?

Je ziet het woord ongetwijfeld regelmatig voorbij komen als je op zoek bent naar een stofzuiger: HEPA-filter. Maar wat is een HEPA-filter eigenlijk? We kunnen ons voorstellen dat dit een term is die niet direct een lampje doet branden. Begrijpelijk. Het is ook een vrij technische term. In eerdere blogs legden we al kort uit wat een HEPA-filter is. In deze blog gaan we er wat dieper op in. Zo weet je in het vervolg wat er wordt bedoeld als erover wordt gepraat. En je kan afwegen of het voor jou belangrijk is om een stofzuiger mét HEPA-filter te kopen.

De functie van een HEPA-filter

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air. In de huishoudwereld worden ze ook wel uitblaasfilter genoemd. De functie van een HEPA-filter is dan ook om binnenkomende lucht te zuiveren en vervolgens schone lucht uit te blazen. Het voorkomt dat fijnstof terug de lucht in gaat nadat het is opgezogen. Een stofzuigerzak houdt fijnstof namelijk niet tegen. In fijnstof zit trouwens niet alleen stof, maar ook microscopisch klein ongedierte en allergie verwekkende stofjes. Deze worden tegengehouden door het HEPA-filter, omdat deze vaak de vorm heeft van een frame met een heel fijn raster (zie foto hieronder).

Hepa filter

Wanneer een stofzuiger met HEPA-filter kopen

Nu kan het zijn dat je jezelf afvraagt: ‘’maar wanneer is een HEPA-filter geschikt voor mij?’’ Dat is een vraag die vrij gemakkelijk te beantwoorden is. Een stofzuiger met HEPA-filter is vooral ideaal voor mensen met een allergie. Denk aan allergie voor huisstofmijt, maar ook aan hooikoorts of astma. Heeft iemand uit je gezien hier last van? Koop dan een stofzuiger met HEPA-filter. De lucht die door een stofzuiger met HEPA-filter wordt uitgeblazen, is namelijk een stuk schoner dan door een stofzuiger zonder HEPA-filter. Het kan ook zijn dat je veel waarde hecht aan een schone lucht in huis. Ook dan raden we aan een stofzuiger met HEPA-filter te kopen.

Handig om te weten: de stofzuigers van Numatic worden allemaal gemaakt met een HEPA-filter. Dit zijn erg degelijke stofzuigers mét ook nog eens een leuk uiterlijk. Wil je liever een snoerloze stofzuiger? Dan is de Dyson V8 Absolute een erg goede stofzuiger met HEPA-filter.

Welk soort HEPA-filter moet ik in mijn stofzuiger hebben?

Misschien had je het al gezien: er zijn meerdere soorten HEPA-filters voor stofzuigers. De filters hebben codes als 12, 13 of 14 Belangrijk om te weten: een hoger getal staat voor een fijner filter. Dus hoe hoger het getal, hoe kleiner de deeltjes zijn die het opvangt en hoe beter de lucht wordt gefilterd. Besef dat er veel verschil zit tussen bijvoorbeeld de oudere H10 filters en de nieuwere H14 filters. Hieronder zie je hoeveel stof de verschillende type filters tenminste tegenhouden:

H10        > 85 %  

H11        > 95 %

H12        > 99,5 %

H13        > 99,95 %           

H14        > 99,995 %        

H15        > 99,9995 %

Hoe onderhoud ik mijn HEPA-filter?

Het verschil in HEPA-filters zit ‘m niet alleen in de codes. Ook zitten er verschillen in de manier van schoonmaken. Zo heb je wasbare filters en niet-wasbare filters. Wasbare filters houd je heel simpel onder de kraan om ze uit te spoelen en schoon te maken. Je haalt ze vaak heel gemakkelijk uit je stofzuiger. Let er wel op dat je het filter na het afwassen goed laat opdrogen. Heb je een HEPA-filter dat niet wasbaar is? Dan is het belangrijk om het filter ongeveer ieder half jaar te vervangen voor de beste werking.

wasbaar hepa-filter

Conclusie

Waarschijnlijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld van wat een HEPA-filter is. Wij zouden zelf altijd aanraden om te gaan voor een stofzuiger met HEPA-filter. Het filter zorgt er namelijk voor dat ook de kleinste stofdeeltjes uit de lucht worden gehaald en worden vastgehouden. Het idee om thuis in een schone rond te lopen, is fijn. Het idee hebben dat er na het stofzuigen alsnog kleine en onzichtbare deeltjes stof in de lucht hangen, is minder fijn. Bij mij komt daar persoonlijk nog bovenop dat ik hooikoorts heb, waardoor ik het belangrijk vind dat ik thuis in een schone lucht rondloop. Maar er zijn ook een hoop mensen zonder allergie die het een fijn idee vinden dat ze na het stofzuigen in een schone lucht rondlopen.