Stofzuiger actieradius: wat is het en waarom moet ik erop letten?

De actieradius van een stofzuiger; deze term kom je regelmatig tegen als je op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger. De actieradius is belangrijk om naar te kijken als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, maar je moet natuurlijk eerst weten wat het betekent. In dit artikel leggen we je uit wat het is en waar je vervolgens op moet letten.

Wat is de stofzuiger actieradius nu precies?

De actieradius is de totale reikwijdte van de stofzuiger, gemeten van de stekker tot het uiteinde van de zuigmond. Hij geeft aan hoever je met de stofzuiger kan komen als je aan het stofzuigen bent. De actieradius is afhankelijk van:

  • De lengte van de snoer
  • De lengte van de stofzuigerslang
  • De afmetingen van de stofzuiger zelf

De lengte van de snoer bepaalt voor veruit het grootste deel wat de actieradius is. Kijk hier dus vooral naar als je van plan bent een nieuwe stofzuiger te kopen. Het is goed om het volgende in het achterhoofd te houden: des te groter de actieradius van de stofzuiger, des te groter de kamer die je ermee kan stofzuigen.

Wat is de juiste actieradius voor een stofzuiger in mijn huis?

Dit is natuurlijk voor ieder huishouden verschillend. Wel kunnen we je een paar algemene stelregels meegeven. De gemiddelde stofzuiger actieradius gemiddeld tussen de 8 en 11 meter ligt. Met een actieradius van 11 meter kun je aan de gang met de grotere kamers, zoals een ruimere huiskamer of een grotere keuken. Heb je een groot huis met écht grote kamers? Ga dan voor een stofzuiger actieradius tussen de 12 en 15 meter.

Handig: heb je al eens gedacht aan een stofzuiger zonder snoer? Deze werkt op een accu en heeft dus geen snoer. Je loopt met een snoerloze stofzuiger dus niet met de actieradius te stoeien.

Liever een te grote stofzuiger actieradius dan een te kleine actieradius

Dit klinkt misschien heel logisch, maar het is goed om in je achterhoofd te houden: een te grote stofzuiger actieradius is eigenlijk nooit verkeerd. Je rolt de draad gewoon simpelweg minder ver uit. Een te kleine actieradius daarentegen kan ervoor zorgen dat je bepaalde hoeken of plekken in een kamer niet kan bereiken met je stofzuiger. Of dat je in dezelfde kamer meerdere keren van stopcontact moet wisselen. Dat wil je graag voorkomen.

Wanneer is een goede stofzuiger actieradius nog meer fijn?

Een flinke stofzuiger actieradius is niet alleen fijn als je thuis grotere kamers hebt. Het is ook fijn op andere momenten:

Tijdens het stofzuigen van je auto

Wil je af en toe je auto stofzuigen? Dan is een grotere actieradius van je stofzuiger heel erg fijn. Op deze manier kun je vanuit binnen de stofzuigersnoer naar je auto leggen en ongehinderd je auto stofzuigen.

Als je de stofzuiger voor kantoor gebruikt

Wil je een kantoorstofzuiger aanschaffen? Ook dan is het goed om te kijken naar een stofzuiger met een grotere rijkweidte. Kantoorruimtes zijn vaak een stuk groter dan kamers in huis, waardoor een langere snoer noodzaak is.

Ruimtes met weinig stopcontacten

Heb je thuis ruimtes met maar één of zelfs geen stopcontact? Dan is een grote stofzuiger actieradius belangrijk. Je moet de stekker dan namelijk in een andere ruimte in het stopcontact doen en vanuit daar de snoer trekken naar de ruimte die je wilt stofzuigen.

Stofzuigers met een goede actieradius