Stoffer en blik of kruimeldief: wat is handiger?

Je ziet het gebeuren: je kind komt binnen na een heerlijke middag buitenspelen. Zo vrolijk als het maar zijn kan. Dat geeft je een heerlijk gevoel. Maar direct daarna maakt het heerlijke gevoel plaats voor een schrikmoment. De hele vloer ligt vol met zand. Je kind heeft namelijk een hoop zwart zand onder zijn schoenen. Natuurlijk zijn er ergere dingen, maar het moet wel even schoongemaakt worden. Je hebt dan grofweg twee keuzes: je pakt de stoffer en blik erbij en veegt alles op. Maar heb je een kruimeldief? Dan pak je die natuurlijk. Dat gaat immers wat sneller. In dit artikel zetten de voor- en nadelen van een stoffer en blik en de voor- en nadelen van een kruimeldief voor je op een rijtje. Zo kun je kijken welke van de twee het fijnst is voor jouw huishouden.

Voordelen Stoffer en blik

Goedkoop

Het allergrootste voordeel van een stoffer en blik is dat die ontzettend goedkoop is. Voor minder dan een paar euro koop je er al eentje. Hierdoor zie je een stoffer en blik eigenlijk wel in ieder huis in de kast hangen of liggen. Begrijpelijk ook. Voor die paar euro kun je het niet laten.

Beste stoffer en blik standaard                             

stoffer en blik

Handig om plaatselijk zand op te vegen

Ten tweede is het handig als je even wat plaatselijk zand moet opvegen. Het is dan niet handig om de hele stofzuiger erbij te moeten pakken. Je moet dan weer naar de berging om de stofzuiger te pakken, een stopcontact zoeken en alles opzuigen. Dat kost gewoon teveel tijd.

Beste stoffer en blik met steel

stoffer en blik met steel

Nadelen stoffer en blik

Alleen voor de kleinste klusjes

Een beetje zand hier en daar is wel op te vegen, maar je moet er niet aan denken dat je een heel spoor aan vuiligheid door het huis hebt waarvoor je de hele tijd opnieuw door je rug moet en moet beginnen met vegen. Het lastige hieraan is dat je het vuil niet binnen één seconde weg hebt. Vaak veeg je het vuil namelijk tegen de randje van de blik aan, waardoor je vaker moet vegen om alles erop te krijgen. Als het al lukt om alles op te vegen. Met een kruimeldief gaat dit sneller en gemakkelijker.

Niet mogelijk om nattig vuil op te vegen

Droog vuil is gemakkelijk op te vegen met een stoffer en blik. Echter, wordt het lastiger als het vuil wat nattiger is. En in de herfst- en wintermaanden zie je het nu eenmaal vaker gebeuren dat er vochtig zand of natte bladeren mee naar binnekomen. Bovendien is eten wat op de grond valt ook wat vochtiger. Met een stoffer en blik merk je dan al gauw dat je het niet kan opvegen. Je veegt dan over het vuil heen. Dat is het onhandige aan een stoffer en blik.

Voordelen kruimeldief

Beter geschikt voor nattig vuil

Met een kruimeldief kun je gemakkelijker nattig vuil opzuigen, omdat de zuigkracht een stuk sterker is. Met een kruimeldief klik je één keer op de knop en zuig je heel simpel wat grover en nattiger vuil op. Vooral de Dyson kruimeldief heeft een super sterke zuigkracht om verschillende soorten vuil op te zuigen dat van buiten mee naar binnen komt. Nadeel hieraan is wel dat hij ook in een wat hogere prijsklasse zit. Maar je hebt ook voordeligere kruimeldieven. En kruimeldieven die ook vloeistoffen kunnen opzuigen, zoals water, koffie en frisdrank.

Beste kruimeldief om vloeistoffen mee op te zuigen

TurboTronic LUX400 kruimeldief

Ook voor het weghalen van haren

Waar een stoffer en blik vooral fijn is voor de allerkleinste klusjes, daar kun je een kruimeldief voor veel meer schoonmaakklusjes gebruiken. Haren op de bank of op de stoel? Dan is een kruimeldief perfect. Als je een hond of kat hebt, heb je waarschijnlijk vaak last van haren op je meubels. Met een stoffer en blik krijg je deze haren niet opgeruimd. Een kruimeldief heeft zo’n sterke zuigkracht dat die ook haren en andere vuiligheid opzuigt.

Gemakkelijker in gebruik

Een kruimeldief is gemakkelijker in gebruik dan een stoffer en blik. Je zet ‘m aan met één klik op de knop en daarna begint die direct te zuigen. Met een stoffer en blik moet je zelf meer moeite doen door te vegen. Niet erg, maar bij het schoonmaken houden veel mensen van gemak. Je wilt niet teveel onnodige dingen hoeven te doen als je zand van de vloer wilt halen.

Kleine tip tussendoor: heb je last van een zwakke rug? Dan raden we je aan om te gaan voor een kruimeldief met steel. Je hebt dan een kruimeldief met een verlengde buis, waardoor je niet door je rug of knieën hoeft.

Nadelen kruimeldief

Duurder dan een stoffer en blik

Het nadeel aan een kruimeldief, is dat die duurder is dan een stoffer en blik. Je betaalt simpelweg een stukje meer dan bij een stoffer en blik. Daar moet je rekening mee houden. Gelukkig is het goed om te weten dat er inmiddels ook goede kruimeldieven te koop zijn die een stuk goedkoper zijn, waardoor je ‘m kan kopen zonder dat je veel geld kwijt bent. Je hebt dan de voordelen van een kruimeldief ten opzichte van een stoffer en blik, maar wel voor een goed bedrag.

Beste kruimeldief in lagere prijsklasse

Tristar KR-3178

Handig: wil je een kruimeldief kopen? Lees dan ons artikel over de beste kruimeldief van dit moment. We hebben een top 5 gemaakt op basis van onder andere zuigkracht, accuduur en gebruikersgemak.

Gerelateerde artikelen