Hoe vaak moet je stofzuigen?

Je herkent het waarschijnlijk. Het is weer tijd voor je wekelijkse rondje stofzuigen, maar je hebt er eigenlijk totaal geen zin in. Je hebt wel leukere dingen te doen. Toch is het regelmatig nodig. Maar hoe vaak moet je nou stofzuigen om je huis goed schoon te houden? Eén keer per week? Of vaker?

Laten we voorop stellen dat het voor iedereen verschillend wat het ideale aantal keer stofzuigen is. Dit is per huishouden verschillend. Ook hangt het ervan af hoe schoon je je huis wilt hebben. Toch raden wij altijd aan tenminste één keer per week te stofzuigen. Denk dan vooral  aan de benedenverdieping, waar mensen vaak met hun schoenen overheen komen. Plekken die je toch zeker wel eens per week moet stofzuigen zijn de vloer bij de eettafel, de keuken en de hal van de voordeur. De bovenverdieping, waar veel mensen niet met hun schoenen lopen, kan vaak toe met eens in de twee weken. Heb je kinderen of een huisdier? Dan raden we aan om wat vaker te stofzuigen. Bijvoorbeeld twee keer per week. Hier vind je de beste stofzuigers voor dierenharen.

Extra stofzuigen op bepaalde momenten

Natuurlijk is het niet zo dat je standaard één keer in de week moet stofzuigen. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe vies het binnen is. Vaak zie je dat je in de herfst wat meer moet stofzuigen, omdat er dan wat vaker zand of blad mee naar binnen komt. In het voorjaar en vooral de zomer heb je hier vaak minder last van.

En dan zijn er natuurlijk nog bepaalde gelegenheden die ervoor zorgen dat je vaker moet stofzuigen. Denk bijvoorbeeld aan je verjaardag. Als je dit thuis viert, wil je graag dat alles goed schoon is voordat iedereen komt. En je wilt dat het na het feestje ook weer schoon is. Dit zijn dus extra momenten dat je moet stofzuigen. En dit maakt het dus weer verschillend hoe vaak je moet stofzuigen.

Wat zijn de voordelen van vaak stofzuigen?

  • Je bent in beweging. Er wordt aangeraden om 30 minuten per dag te bewegen. Stofzuigen helpt hierbij. Zie het dus niet alleen als een vervelend klusje, maar ook een manier om aan je dagelijkse dosis beweging te komen.  
  • Heb je last van hooikoorts of heb je last van een allergie voor huisstofmijt? Dan zorgt regelmatig stofzuigen ervoor dat stof, stuifmeel en dierenharen consequent uit de lucht wordt gehaald. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van je allergie. Bij hooikoorts is dit vooral in het voorjaar erg fijn. Bij een allergie voor huisstofmijt is dit het hele jaar door fijn.

Let op: de stofzuiger met een HEPA-filter zijn de beste keuze als je last hebt van een allergie. Deze stofzuigers halen namelijk ook de kleinste stofdeeltjes uit de lucht. Bovendien blazen ze alleen schone lucht terug de kamer in. De steelstofzuigers van Dyson hebben bijvoorbeeld allemaal een goed HEPA-filter.

  • Een schoon huis kan ervoor zorgen dat je meer rust in je hoofd ervaart. Veel mensen vinden het voor hun gemoedstoestand fijn dat hun huis opgeruimd en schoon is.
  • Stof en viezigheid op de grond zorgen voor een muffe geur. Dit is niet fijn als er bijvoorbeeld bezoek komt. En het kan bij hoger sensitieve mensen zorgen voor hoofdpijn. Dat wil je niet.  Na het stofzuigen en luchten van de ruimtes merk je altijd dat de ruimte ineens weer een stuk frisser ruikt.

Handige tip: Veel mensen zien op tegen vaak stofzuigen. Ze denken: ‘’Moet ik weer dat hele ding uit de kast halen en mee sjouwen’’. Gelukkig zijn er sinds enkele jaren steelstofzuigers op de markt. Deze zijn lichter van gewicht en hebben geen snoer waar je mee moet stoeien. We hebben op stofzuiger-info de beste steelstofzuigers van dit moment voor je op een rijtje gezet. Om het gemakkelijker te maken.

Gerelateerde artikelen