Wat is een goede stofzuiger die past bij mijn wensen?

We krijgen vaak de vraag: ‘’Wat is een goede stofzuiger die past bij mijn wensen?’’ Een logische vraag. Maar tegelijkertijd een vraag met een antwoord dat voor iedereen verschillend is. Waar hecht je waarde aan tijdens het stofzuigen? Misschien wil je ontzettend graag een stofzuiger zonder snoer. Of je wilt kosten wat kost een stofzuiger met een goed stoffilter. Dit zijn zomaar wat wensen die we regelmatig voorbij zien komen. Om alles overzichtelijk voor je te maken, hebben we in deze blog een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet die je kan nagaan om te kijken wat een goede stofzuiger is die past bij jou en je huishouden.

1. Stofzuiger met of zonder snoer?

Wil je een stofzuiger met of zonder snoer? Snoerloze stofzuigers zijn de laatste jaren snel populairder aan het worden. Het voordeel van een snoerloze stofzuiger is dat je erg veel bewegingsvrijheid hebt. Je hoeft niet continu bang te zijn dat de stekker uit het stopcontact schiet. Daarnaast kun je heerlijk met je stofzuiger door het huis gaan zonder dat je steeds hoeft te wisselen van stopcontact. Dit komt het gebruikersgemak zeker ten goede. Toch zitten er ook nadelen aan een stofzuiger zonder snoer: deze werken namelijk op een accu. En die kan leeg gaan. Veel snoerloze stofzuigers met een accu gaan vooral op de hogere zuigstand vaak niet erg lang mee. In ieder geval niet lang genoeg om het hele huis te stofzuigen. Bovendien moet je de stofzuiger daarna weer een tijdje opladen, voordat je ‘m opnieuw kan gebruiken. Neem dit goed mee in je overweging

2. Stofzuiger met of zonder zak?

Een tweede belangrijke vraag is of je een stofzuiger met of zonder stofzuigerzak wilt. De laatste jaren winnen de stofzuigers zonder stofzuigerzak snel aan populariteit. Bij een zakloze stofzuiger heb je een stofbakje dat je, als deze vol is, uit de stofzuiger moet halen en leegt in de prullenbak. De populariteit van de zakloze stofzuiger komt voort uit het feit dat je nooit meer nieuwe stofzuigerzakken hoeft te kopen. Daarnaast is een stofbakje gemakkelijk te legen en schoon te maken. Een stofzuigerzak kan nogal eens lastig los te koppelen zijn. Aan de andere kant is het goed om te weten dat de goedkopere zakloze stofzuigers vaak een mindere zuigkracht hebben dan stofzuigers met zak. Neem dit dus mee in je keuze.

3. Stofzuiger met HEPA-filter?

Een derde dingetje om na te gaan is of je een stofzuiger wilt met stoffilter (HEPA-filter). HEPA-filters houden ook de kleinere stofdeeltjes vast en blazen vrijwel uitsluitend schone lucht uit. Dit is fijn als je iemand in je gezin hebt met een allergie: denk bijvoorbeeld aan hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt. Een stofzuiger met HEPA-filter is wel vaak duurder. Neem dit dus ook mee in je keuze.

4. Op welke ondergronden moet ik stofzuigen?

Dit is een belangrijke vraag om je voor het kopen van een stofzuiger te stellen. Het antwoord op deze vraag bepaalt namelijk welke zuigmonden je bij je stofzuiger moet hebben. Je kan verschillende zuigmonden bij je stofzuiger krijgen die allemaal de beste zuigkracht hebben op een bepaald soort ondergrond. Enkele voorbeelden:

  • Dierenhaarborstel: zuigmond met daarin een borstel. Ideaal voor het opzuigen van dierenharen.
  • Kierenzuigmond: smalle zuigmond om op moeilijk bereikbare plekken te stofzuigen.
  • Meubelzuigmond: tussenmaat zuigmond waarmee je meubels zoals de bank of de tafel kan stofzuigen.
  • Parketborstel: zuigmond met zachte haren om kwetsbare vloeren te stofzuigen. Bijvoorbeeld een parketvloer

Bij iedere stofzuiger wordt aangegeven welke zuigmonden je erbij krijgt. Kijk hier dus goed naar.

5. Hoeveel geluid maakt de stofzuiger?

Heb je last van je gehoor? Of woon je in een gehorig appartement? Dan kan dit ervoor zorgen dat je graag een stofzuiger wilt die niet teveel geluid maakt. Begrijpelijk. Veel stofzuigers maken best wat geluid. Natuurlijk hoort dit voor een gedeelte bij stofzuigen, maar er zijn ook speciale stille stofzuigers te koop die écht een stuk stiller zijn. Is de geluidsproductie van de stofzuiger belangrijk voor je? Kijk dan altijd naar het decibelniveau om te kijken of het een goede stofzuiger is voor jou.

6. Wat is de zuigkracht van de stofzuiger?

Dit is een erg belangrijke om mee te nemen in je keuze voor een nieuwe stofzuiger. Veel mensen denken dat de zuigkracht van een stofzuiger bepaald wordt door het vermogen (watt). Dit is maar voor een gedeelte waar. Sinds 2017 is er namelijk een wet dat het vermogen van stofzuigers maximaal 900 watt mag zijn, maar dit betekent niet dat iedere stofzuiger met 900 watt dezelfde zuigkracht heeft. Wat ontzettend belangrijk is voor de zuigkracht, is de zuigmond die je gebruikt. Als deze past bij de ondergrond waarop je aan het stofzuigen bent, dan verbetert de zuigkracht aanzienlijk. Daarnaast mag de stofzuigerzak niet vol zijn, want dat vermindert de zuigkracht flink.

Goed om te weten: veel stofzuigermerken geven aan hoe de zuigkracht is op harde ondergronden en zachte ondergronden. Kijk hier dus goed naar en bepaal aan de hand van de ondergrond die jij thuis hebt wat een goede stofzuiger voor je is.

7. Wil ik extra functies op mijn stofzuiger?

Tot slot is het goed om bij jezelf na te gaan of je graag extra functies op je stofzuiger wilt. Zo is er bij de nieuwere stofzuigers vaak de mogelijkheid om handmatig de zuigkracht in te stellen. Sommige stofzuigers hebben zelfs een LCD-scherm waarop je kunt zien wat de zuigkracht is of hoe ver de accu leeg is (wanneer het over een draadloze stofzuiger gaat). Of een LED-licht op de zuigmond, zodat je ook op donkere plekjes kan stofzuigen. Veel draadloze stofzuigers hebben ook een afklikbare kruimeldief. Dit is handig om bijvoorbeeld meubels te stofzuigen.

Aanrader: wij vinden een LED-licht op de zuigmond ideaal. Je ziet op deze manier veel beter waar het stof ligt. Niet alleen onder het bed of de kast, maar ook in kamers waar je iets minder natuurlijke lichtinval hebt. Een goede steelstofzuiger met een LED-licht op de zuigmond is de Domo do222sv.

Conclusie

Nadat je de bovenstaande 7 vragen voor jezelf hebt beantwoord, is het waarschijnlijk al een stuk gemakkelijker om te bepalen wat een goede stofzuiger is die het beste past bij jouw wensen. Kleinte tip ter afsluiting: schrijf het op en ga aan de hand daarvan zoeken naar een geschikte stofzuiger.

Gerelateerde artikelen