Stofzuiger met of zonder zak: wat is beter?

Je bent aan het kijken voor een nieuwe stofzuiger, maar wil je een stofzuiger met of zonder zak? Dat is een belangrijke vraag, die lastig te beantwoorden is als je weinig van stofzuigers weet. In dit artikel helpen we je daarom een handje. We hebben de voordelen van een stofzuiger met zak en de voordelen van een stofzuiger zonder zak op een rijtje gezet. Zo kun je kijken wat voor jou belangrijk is, om vervolgens een afgewogen keuze maken of je gaat voor een stofzuiger met of zonder zak. Een stofzuiger is immers wel een apparaat dat je voor de komende jaren aanschaft. En je wilt niet dat je een paar weken na je aankoop al spijt hebt.

Voordelen bij een stofzuiger met en zonder zak

Voordelen stofzuiger met zak

1. Minder vaak de inhoud legen

In een stofzuigerzak past bijna altijd meer stof dan in een stofbakje van een stofzuiger zonder stofzak. Dit betekent dat je ‘m minder vaak hoeft te legen. Hoe je het wendt of keert: het is toch stiekem altijd irritant als je stofzuigerzak of bak vol is en je ‘m er tijdens het stofzuigen uit moet halen. Het kost tijd en energie die je liever aan iets anders besteedt.

stofzuiger met of zonder zak

2. Stofzak dient gedeeltelijk als filter

Een tweede voordeel aan een stofzuiger met zak is dat het gedeeltelijk functioneert als filter. De zak houdt meer fijne stofdeeltjes vast, waardoor er logischerwijs ook minder stof terug de lucht van de kamer ingeblazen wordt. Heb je bijvoorbeeld hooikoorts of een stofallergie? Dan is dit fijn. Er komen dan minder pollen en allergenen terug de lucht in.

Goed om te weten: veel nieuwe stofzuigers worden gemaakt met een ingebouwd HEPA-filter. Dit betekent dat ze een ingebouwd filter hebben dat ook de kleinere stofdeeltjes opvangt en vasthoudt. Je ziet deze filters ook vaak in zakloze stofzuigers. Heeft de stofzuiger die je wilt een HEPA-filter? Dan is die altijd goed tegen hooikoorts of stofallergie, los van het feit of het een stofzuiger met of zonder zak is.

3. Minder rommel bij het legen

Ten derde heb je bij een stofzuiger met zak minder last van rommel en stof als je ‘m leegt. Dit komt doordat de opening van de stofzak altijd relatief klein is, waardoor er weinig stof kan ontsnappen als je deze weggooit. Bij een stofzuiger zonder stofzak komt er vaker stof vrij. De opening van het bakje is namelijk groter. En je moet het bakje omkieperen boven prullenbak. Stof is licht, dus vliegt het gemakkelijker alle kanten op.

Voordelen stofzuiger zonder zak

1. Geen geld meer kwijt aan stofzuigerzakken

Dit is volgens ons de allergrootste reden om te kiezen voor een stofzuiger zonder zak: je bent nooit meer geld kwijt aan stofzuigerzakken. Om de zoveel tijd nieuwe stofzuigerzakken moeten kopen is al geen pretje. En dan moet je er ook nog eens keer op keer geld aan uitgeven. Ook al is het niet veel, na een paar jaar stapelen de kosten voor stofzuigerzakken zich vaak wel op tot meer dan €100,- . En dat zonder dat je het doorhebt. Uiteindelijk heb je dan meer voor de stofzuigerzakken betaald dan voor de stofzuiger zelf. Dat wil je niet en dat is dus een goede reden om te kiezen voor een stofzuiger zonder zak.

stofzuiger zonder zak

2. Je ziet hoe vol het stofbakje zit

Het is vervelend als je aan het stofzuigen bent en de zuigkracht minder wordt omdat deze vol zit, zonder dat je het doorhebt. Dit is vaak het geval bij een stofzuiger met zak. Bij een stofzuiger zonder zak heb je hier bijna nooit last van. De stofbakjes zijn bijna altijd doorzichtig. Dit betekent dat je goed kan zien hoe vol het bakje zit. Voordat het bakje vol zit kun je ‘m al legen. Zo verliest je stofzuiger geen zuigkracht.

3. Je bent milieubewust bezig

Iets wat in deze tijd steeds belangrijker wordt: met een stofzuiger zonder zak ben je milieubewuster bezig. Je hebt namelijk nooit meer stofzakken die je moet kopen en moet weggooien. Ook al zijn het vaak kartonnen stofzakken, goed voor het milieu is het niet. En het is toch net weer dat beetje meer afval.  Dit is dus een goede derde overweging bij het maken van een keuze voor een stofzuiger met of zonder zak.  

Conclusie: ga je voor een stofzuiger met of zonder zak?

Of je gaat voor een stofzuiger met of zonder zak, hangt zoals je ziet volledig af van hetgeen waar jij waarde aan hecht bij het kopen van een nieuwe stofzuiger. Wil je geld besparen, milieubewust bezig zijn en altijd dezelfde zuigkracht behouden? Ga dan voor een stofzuiger zonder zak. Wil je het gemak van minder vaak legen en stof dat beter in de zak blijft zitten? Kies dan voor een stofzuiger mét zak.

Gerelateerde artikelen