Wat is een cycloon stofzuiger?

Wat is een cycloon stofzuiger? Een vraag die wellicht op is komen zetten nu je op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger. De term cycloon stofzuiger kom je namelijk regelmatig tegen wanneer je jezelf aan het oriënteren bent op een nieuwe stofzuiger.

Definitie cycloon stofzuiger

Een cycloon stofzuiger is een zakloze stofzuiger met een stofreservoir waarin stof en vuiligheid door middel van een centrifugerende werking naar de buitenkant worden gedrukt, waarna vervolgens de schone lucht wordt afgevoerd. De lucht verdwijnt uit de stofzuiger, waarna alleen het vuil in de stofzuiger overblijft. Het stofreservoir kun je vervolgens gemakkelijk uit je stofzuiger halen om deze in de prullenbak te legen en daarna opnieuw te gebruiken.

Overeenkomsten met wasmachine

Een cycloon stofzuiger heeft in zekere zin dezelfde werking als de centrifugefunctie van een wasmachine. In een wasmachine wordt het water door het centrifugeren naar de zijkant gedrukt, waarna drogere was overblijft. In een cycloonstofzuiger wordt het stof en vuil naar de zijkant gedrukt.

Wat is kenmerkend voor een cycloonstofzuiger

Wat vaak kenmerkend is voor een cycloonstofzuiger, is dat het reservoir waarin het stof wordt gecentrifugeerd cirkelvormig is. Een cycloonfunctie werkt namelijk alleen goed wanneer het stof op een gestroomlijnde naar buiten kan worden gedrukt. Ook zie je bij nieuwe stofzuigers vaak dat het reservoir doorzichtig is. Naast het feit dat een cycloonstofzuiger functioneel is, maakt de het doorzichtige reservoir het ook leuk om te zien hoe stof wordt afgevoerd.

Goed om te weten: cycloon stofzuiger heb je in verschillende varianten. Zo heb je klassieke stofzuigers met de cycloontechnologie, maar zijn er ook steelstofzuigers die op deze manier werken.

Voorbeelden van stofzuigers met cycloonwerking

Het bekendste voorbeeld van een cycloon stofzuiger is natuurlijk Dyson. En niet voor niets. Dyson is namelijk de eerste producent die met cycloonstofzuigers op de markt kwam. In 1978 om precies te zijn. Dyson heeft deze technologie tot in perfectie doorontwikkeld. Dat is echter ook terug te zien in het kostenplaatje voor een nieuwe Dyson stofzuiger. Gelukkig zijn er ook een hoop alternatieven als je een cycloonstofzuiger zoekt. Zo hebben AEG en Philips bijvoorbeeld ook mooie modellen die over het algemeen een stuk betaalbaarder zijn.

Wanneer kies je voor een cycloon stofzuiger?

Wanneer je niet meer periodiek geld kwijt wil zijn aan het kopen van nieuwe stofzuigerzakken.
Wanneer je geen gedoe meer wil met het wisselen van stofzuigerzakken
Wanneer je gebruik wilt maken van de laatste technologieën op het vlak van stofzuigers