Waarom zijn accu stofzuigers verkoop-technisch zo interessant voor fabrikanten?

Je ziet ze de laatste jaren razendsnel in populariteit stijgen: accustofzuigers. En niet geheel onterecht. Er kleven een hoop voordelen aan de zogenaamde steelstofzuiger. Nooit meer wisselen van stopcontact, geen vervelende stofzuigersnoer meer. En zo zijn er nog wel een paar andere voordelen te benoemen. Maar er zit vanuit het perspectief van de fabrikant meer achter. Want een accu stofzuiger heeft, zoals de naam al zegt, een accu. En die gaat niet oneindig mee.

Accustofzuigers zijn verkoop-technisch dus ontzettend interessant voor fabrikanten. Doordat een accu na verloop van tijd aan kracht verliest, stimuleert het gebruikers om na verloop van tijd weer een nieuwe steelstofzuiger te kopen. Of een nieuwe accu stofzuiger te kopen. Bij een traditionele stofzuiger kwam dit probleem vrijwel nooit aan de orde, omdat deze gewoon direct op het stopcontact draaide. Dit zorgde ervoor dat sommige stofzuigers ontzettend lang meegingen. Veel traditionele stofzuigers met draad gaan overigens nog steeds lang mee.

Het accustofzuiger-tijdperk

Het feit dat de traditionele stofzuigers zo lang meegingen, zorgde ervoor dat stofzuigerfabrikanten op zoek moesten naar een snellere doorlooptijd voor hun stofzuigers. Immers, een herhaalaankoop is ontzettend interessant voor de verkopende partij. Dyson begon met de accu stofzuiger, maar al snel volgden andere grote stofzuigermerken als AEG, Philips en Bosch. Momenteel verkoopt bijna iedere stofzuigerfabrikant accustofzuigers.

Geen schande, maar wel iets om rekening mee te houden

Natuurlijk moeten we concluderen dat er een hoop voordelen kleven aan accustofzuigers. Maar we moeten ook beseffen dat de praktische gebruikstijd over het algemeen een stukje lager ligt. Hoofdzakelijk vanwege de accu. Dit is geen schande, maar wel iets om rekening mee te houden wanneer je een nieuwe stofzuiger koopt.