Sneller en efficiënter stofzuigen

We horen de vraag vaak terugkomen: hoe kan ik sneller en efficiënter stofzuigen, zodat ik eerder klaar ben? Je hebt er over het algemeen een hekel aan als je ergens langer over doet dan dat je vooraf had verwacht. Bij stofzuigen is dat vaak het geval. We kunnen dan ook begrijpen dat het niet je favoriete bezigheid is. Vooral als je een heel huis moet doen, kan het nogal een tijdrovende klus zijn. Vandaar dat we je een paar tips geven over hoe je sneller en efficiënter kunst stofzuigen.

1. Vervang op tijd de stofzuigerzak

Dit is de nummer 1 oorzaak dat mensen langer over het stofzuigen doen dan dat ze zouden willen. Veel mensen vervangen hun stofzuigerzak pas als deze vol is. Maar op dat moment is de zuigkracht al flink afgenomen. Hierdoor kan het gebeuren dat je meerdere keren over dezelfde plek moet stofzuigen voordat je alle opgezogen hebt. Dit kost tijd en dat frustreert. Bij normaal gebruik (één keer per week) is het normaal om na ongeveer 6 tot 8 weken de stofzuigerzak te vervangen. Wil je geen last hebben van een stofzuigerzak die je moet vervangen? Ga dan voor een stofzuiger zonder zak.

2. Reinig de filters

Ten tweede heb je verstopte filters die ervoor kunnen zorgen dat een stofzuiger zuigkracht inlevert. Is het filter vies? Dan kun je niet gebruikmaken van de optimale zuigkracht en duurt het langer om je huis te stofzuigen. Daarom raden we je aan om eens in de zoveel tijd je filter te reinigen. Sommige filters, van bijvoorbeeld de Dyson steelstofzuiger, kun je afwassen, vervolgens laten drogen en daarna weer terug stoppen. Maar er zijn ook filters die je moet uitkloppen of afborstelen.

3. Zorg dat je geen verstopping of lekkage hebt

Tot slot kan een verstopping of lekkage ervoor zorgen dat de zuigkracht afneemt waardoor je langer over het stofzuigen doet. Een blokkade kan ontstaan wanneer er bijvoorbeeld iets blijft hangen in de slang. Vaak is dit iets wat te groot is om door de slang te kunnen. Verhelp dit door de slang wat in te knijpen op de blek waar de blokkade zit. Je kunt het stukje wat vastzit dan richting het uiteinde van de slang knijpen en eruit halen. Zit er een gaatje in je stofzuigerslang? Plak er dan wat tape op. Dit is niet ideaal, maar op deze manier ontsnapt er geen lucht en versterkt de zuigkracht weer, waardoor je sneller kan stofzuigen. Je kan er ook voor kiezen om een nieuwe slang te kopen.

Gerelateerde artikelen