Handstofzuiger kopen? Hier moet je op letten

Als je van plan bent een handstofzuiger te kopen, zijn er meerdere dingen waar je op moet letten. Zo is het vooral belangrijk om te kijken naar de zuigkracht, de accusterkte en de mondstukken die meegeleverd worden. Dit laatste bepaalt voor een groot deel op welke manier je met de handstofzuiger aan de slag kan. En wat voor soort vuil je ermee kan opzuigen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een handstofzuiger?

1. Zuigkracht van de handstofzuiger

Het voltage geeft je informatie over de zuigkracht van de handstofzuiger. Over het algemeen is het zo dat een hoger voltage zorgt voor een hogere zuigkracht. De beschrijving van het voltage (en daarmee de zuigkracht) vind je altijd in de productspecificaties. Deze vind je op bol.com en coolblue.nl onderaan op de productpagina.

Kruimelzuiger met hoge zuigkracht (beste keuze)

Dyson V7 Trigger

Dyson V7 Trigger handstofzuiger

2. De accu van de handstofzuiger en de invloed op oplaadduur en gebruiksduur

De accusterkte van een kruimeldief bepaalt grofweg twee belangrijke dingen bij een handstofzuiger: de oplaadduur en de gebruiksduur.

Oplaadduur

Te beginnen met de oplaadduur van een kruimeldief. Deze lopen bij verschillende modellen sterk uiteen. Waar de ene handstofzuiger binnen slechts drie uur is opgeladen, moet je bij een andere handstofzuiger wel 20 uur wachten voordat deze is opgeladen. Niet echt fijn. Daarom is het belangrijk om in de productbeschrijving goed te bekijken wat de oplaadduur is. 

Handstofzuiger met korte oplaadduur (beste keuze)

BLACK+DECKER PV1820L

BLACK+DECKER PV1820L Kruimeldief

Gebruiksduur

Misschien nog belangrijker dan de oplaadduur is de gebruiksduur. Handstofzuigers hebben eigenlijk nooit een draad. Vandaar dat de accu bepaalt hoe lang je achter één stuk kan zuigen. Met de ene handstofzuiger kun je maar 10 minuten achtereen stofzuigen. Erg kort als je het ons vraagt. Met andere modellen kun je tot wel 30/40 minuten stofzuigen. Wij zouden persoonlijk altijd aanbevelen om een kruimeldief te kopen die tenminste 20 minuten aan één stuk meegaat. Zo valt de handstofzuiger niet ineens uit als je net een paar minuten bezig bent.

kruimelzuiger met lange gebruiksduur (beste keuze)

Bosch BHN1840L Move

Bosch BHN1840L Move Kruimeldief

3. De meegeleverde mondstukken

Kierenmondstuk (voor hoekjes en gaten): bijna alle handstofzuigers worden geleverd met een kierenmondstuk. Dit is een smalle zuigmond waarmee je bijvoorbeeld gemakkelijk in lastige hoekjes of tussen de kussens van de bank kunt komen. Dit is vaak ook de belangrijkste functie van een handstofzuiger: op plekken komen waar je met een gewone stofzuiger niet bij kunt. Kijk voor de zekerheid altijd even of het kierenmondstuk erbij zit, maar eigenlijk is dit bijna altijd het geval. Vaak zit er ook een zacht en klein borsteltje bij dat je op de kruimeldief kan klikken.

Beste keuze voor het bereiken van hoekjes en gaten

Philips MiniVac FC6149/01

Philips MiniVac FC6149/01 kruimeldief

Turbomondstuk (voor dierenharen): sommige handstofzuiger worden geleverd met een turbomondstuk. Dit een gemotoriseerde zuigmond met een borstel die heel snel rondjes draait. Deze borstel is uitermate geschikt om dierenharen op te zuigen. Heb je bijvoorbeeld een hond of een kat? En wil je een handstofzuiger kopen? Kijk dan goed of er een turbomondstuk bij de kruimeldief geleverd wordt.

Beste keuze voor opzuigen dierenharen

BLACK+DECKER DVA325JP07

BLACK+DECKER DVA325JP07 kruimelzuiger

Siliconen mondstuk (voor vloeistoffen): Sommige handstofzuigers kunnen ook vloeistoffen opzuigen. Bijvoorbeeld een omgestoten glas cola of omgevallen vaas met bloemen. Bij deze handstofzuiger wordt dan altijd een siliconen mondstuk meegeleverd. Let op: een siliconen mondstuk wordt ook vaak een vloeistofzuigmond genoemd. Dit komt regelmatig op hetzelfde neer.

Beste keuze voor opzuigen vloeistoffen

BLACK+DECKER WDA315J-QW

BLACK+DECKER WDA315J-QW Handstofzuiger