Robotstofzuiger kiezen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een robotstofzuiger voor je huis, zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. Een robotstofzuiger heeft hele andere functionaliteiten dan een traditionele stofzuiger. Daarnaast hebben veel mensen nog nooit eerder een robot stofzuiger aangeschaft, omdat het een relatief nieuw product is. Het vergelijken van de verschillende modellen is bij het kiezen van een robotstofzuiger dus vaak lastiger dan bij het kopen van een nieuwe normale stofzuiger. In dit artikel leggen we je daarom uit waar je op moet letten wanneer je een nieuwe robotstofzuiger gaat kopen. Zo kun je een keuze maken voor de beste robotstofzuiger, passend bij jouw wensen en huishouden.

Geschiktheid voor type vloer en ondergrond

Kijk in eerste instantie altijd naar de vloer die je thuis hebt liggen en de verschillende ondergronden waarover de robotstofzuiger moet bewegen (bijvoorbeeld laag- of hoogpolig tapijt). Vrijwel alle stofzuigers kunnen goed uit de voeten op harde en gladde vloeren (marmer, laminaat, hout etc.), maar bij tapijt of vloerbedekking wordt het vaak al een ander verhaal. Er zijn speciale robotstofzuigers die geschikt zijn voor deze ondergronden. Let hier dus goed op bij het kiezen van een nieuwe robotstofzuiger.

Hoe zit het met de prijs?

Het is goed om te weten dat de prijzen van robotstofzuigers over het algemeen wat hoger liggen dan de prijzen voor traditionele stofzuigers en steelstofzuigers. Dit komt omdat een robotstofzuiger wat geavanceerder werkt. Grofweg kun je stellen dat je onder de €200,- te maken hebt met goedkope robotstofzuigers en dat je in het hogere segment al snel boven de €500,- uitkomt.

Heb je huisdieren?

Heb je thuis huisdieren? Dan is het bij het kiezen van een robotstofzuiger belangrijk om te kijken naar de borstels die erop zitten. Een robot stofzuiger heeft namelijk een kleine zuigmond. Daarom is het belangrijk dat er rondom deze zuigmond de juiste borstels zitten die dierenharen naar de zuigmond kunnen trekken. Heeft een robotstofzuiger een ronddraaiende middenborstel? Dan is deze vaak geschikt voor het opzuigen van dierenharen. Heeft de stofzuiger uitsluitend zijborstels? Dan is de deze minder geschikt voor dierenharen.

Wil je een stoffilter op je robotstofzuiger?

Heeft er bij jullie thuis iemand last van hooikoorts of een stofallergie? Dan is een stoffilter geen overbodige luxe. Het gaat hier om een zogenaamd HEPA-filter. Dit is een uitblaasfilter dat kleine stofdeeltjes, pollen en allergenen in de stofzuiger vast houdt, zodat deze niet terug de ruimte in worden geschoten. De nieuwe robotstofzuigers hebben inmiddels een HEPA 13 of HEPA 14 filter en werken het best tegen allergieën.

Wat is de grootte van je huis?

Kijk bij het kiezen van een robotstofzuiger ook goed naar de grootte van je huis. Bij een groter huis raden we je aan altijd te kiezen voor een robotstofzuiger met een accuduur van langer dan 90 minuten, zodat je de stofzuiger niet steeds tussentijds hoeft op te laden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het stofreservoir. Veel stofbakjes hebben een inhoud van +/- 0,5 liter. Wanneer je voor een grotere stofbakje kiest, loop je een minder groot risico dat deze in een groot huis tussentijds vol is.

Welke (extra) functionaliteiten wil je?

Robotstofzuigers zijn de laatste jaren volop in ontwikkeling en vanuit het gedachtegoed dat een robot stofzuiger hoort bij een ‘smart home’ zijn er dan ook flink wat modellen te vinden met de nodige extra functionaliteiten. Zo kun je kiezen voor een robotstofzuiger met dweilfunctie, een robotstofzuiger die zelf zijn stofbakje leegt of een robotstofzuiger die met spraak kan bedienen.

Al met al heb je best wel wat punten waar je op moet letten bij het kiezen van een robotstofzuiger. Door dit artikel erbij te houden, heb je in ieder geval een leidraad in je zoektocht naar de robotstofzuiger die het beste past bij jou en je huishouden.