Dyson problemen? Zo los je ze zelf op

Door Stijn van Son | Laatste update: 03/10/2024 | Werkwijze

Heb je problemen met je Dyson stofzuiger? Dan kan ik me voorstellen dat je in de stress schiet. Je hebt een dure stofzuiger aangeschaft en vervolgens werkt die niet meer.

Gelukkig kun je de meeste problemen met je Dyson stofzuiger zelf oplossen. In dit artikel leg ik je uit wat de meest voorkomende problemen zijn en hoe je deze oplost.

Dit zijn de meest voorkomende Dyson problemen

De afgelopen jaren heb ik meerdere mailtjes ontvangen van mensen die aangaven dat hun Dyson kapot was, met de logische vervolgvraag: hoe los ik dit op? Vaak kwam het neer op een probleem met de accu of het filter.

Ik heb zelf 4 Dyson stofzuigers getest: de Dyson V8, V10, V15 en Gen5. De hieronder beschreven problemen ben ik zelf niet tegengekomen, maar omdat ik vaak de vraag kreeg of ik een oplossing had, heb ik online veel onderzoek gedaan en heb ik zelfs een aantal keer contact gehad met de support afdeling van Dyson.

Veel voorkomende problemen Dyson accu

Dyson geeft zelf aan dat de accu’s op hun stofzuigers meer dan 5 jaar mee moeten gaan. In de praktijk zie ik dat ze al een stuk eerder aan kracht verliezen. Vooral als je jouw stofzuiger niet goed onderhoudt of als je veel in de turbo stand stofzuigt.

Als er een probleem is met de accu van je Dyson, kun je het volgende ervaren:

  • De Dyson gaat niet meer aan
  • De Dyson laadt niet meer op
  • Er gaat een rood lampje branden bij de accu aansluiting (bovenkant Dyson)
  • Je Dyson is na het opladen binnen een paar seconden weer leeg
Dyson V8 accu probleem
Een rood knipperend lichtje op de accu van de Dyson V8

Oplossingen accu

Het klinkt misschien raar: maar ik raad je aan om eerst je accu nogmaals aan de oplader te leggen. Misschien gaan de blauwe LED-lampjes toch branden (het teken dat de Dyson oplaadt). Is dit niet het geval? Doe dan dit:

  • Controleer de oplaadkabel en oplader: deze kunnen beschadigd zijn. Vaak zie je deze beschadiging aan de buitenkant al zitten. In dit geval moet je een nieuwe oplaadkabel kopen. Dit is echter een probleem dat niet veel voorkomt.
  • Controleer de aansluiting van de accu op de stofzuiger: dit komt vaker voor. Soms merk je dat de accu niet goed in de stofzuiger klikt. Regelmatig zit er viezigheid op het punt waar de accu aangesloten zit op de Dyson. Zit er viezigheid? Verwijder dit dan eerst en bevestig de accu dan opnieuw.

Een kapotte accu vind ik ook direct een van de grootste nadelen aan een snoerloze stofzuiger in vergelijking met een traditionele stofzuiger. Het is opnieuw een kostenpost, nadat je al een dure stofzuiger hebt gekocht. Ik heb soms ook het idee dat stofzuigerproducenten de snoerloze stofzuigers zo maken, dat je op termijn (voordat de stofzuiger zelf) altijd een nieuwe accu moet kopen. Maar dat is een aanname.

Moet je een nieuwe Dyson accu kopen? Dan zou ik wel altijd voor de officiële accu van Dyson gaan. Er zijn meer accu’s op de markt die op een Dyson passen, maar deze zijn toch echt vaak van mindere kwaliteit.

Veel voorkomende problemen Dyson filter

Als je een probleem hebt met het filter van je Dyson stofzuiger, merk je dat vaak aan:

  • Je stofzuiger maakt een raar geluid.
  • Je stofzuiger stinkt.
  • Er gaat een blauw filter icoontje branden (alleen bij de oudere Dysons).
  • De Dyson gaat afwisselend aan en uit. Hij stottert dus.
  • De zuigkracht neemt af.

Dat de stofzuiger bij een slecht werkende filter uitvalt, heeft vooral te maken met veiligheid. Bij een verstopte of niet goed werkend filter, heb je namelijk het risico op oververhitting.

Oplossingen filter

Heeft je Dyson last van één van bovenstaande problemen? Probeer dan eens de volgende oplossingen:

  • Controleer of de filters goed vastzitten: kijk even of de filters goed op de stofzuiger zijn geschroefd.
  • Reinig de filters: de filters van je Dyson zijn wasbaar. Spoel ze simpelweg af onder de kraan en plaats ze pas terug als ze helemaal droog zijn. Anders gaat je Dyson stinken.

Als dit niet helpt, kan het vervangen van het filter een oplossing zijn. Je kunt HEPA-filters direct bij Dyson kopen, maar je kan ook een alternatief kopen. In tegenstelling tot bij de accu, kun je prima een HEPA-filter van een ander merk kopen dat ook op je Dyson past. Ik heb gemerkt dat erin deze filters geen heel groot verschil zit.

Een Dyson die stinkt: dit is de oorzaak en zo los je het op

Een minder groot probleem, maar iets wat ik ook regelmatig tegenkom: mensen die aangeven dat hun Dyson stinkt. Ik heb zelfs ooit een bericht van iemand gehad die zei dat zijn Dyson V15 naar natte hond stonk. Ik moet je toegeven: op dat moment moest ik wel even lachen. Maar het kan zeker gebeuren.

Gelukkig kun je met een stinkende Dyson prima stofzuigen, maar fris is het niet. Ik herken het maar al te goed: een muffe walm die tijdens het stofzuigen continu uit je stofzuiger komt. En dat terwijl je doel eigenlijk is om je huis op te frissen.

Maar nu het antwoord op de vraag: wat kun je doen aan een stinkende Dyson? Uiteindelijk komt een stinkende Dyson vrijwel altijd doordat:

Het stof in het stofreservoir in aanraking is gekomen met vocht

Dit kan direct of indirect zijn. Direct doordat je bijvoorbeeld water of een andere vloeistof hebt opgezogen. En indirect doordat je bijvoorbeeld dierenharen hebt opgezogen die nog licht vochtig waren. Vooral als vochtig stof langer in je Dyson blijft zitten, heb je het risico op stank.

Oplossing: leeg je doorzichtige stofreservoir na iedere keer dat je gestofzuigd hebt. Ik geef toe: dit doe ik ook niet altijd, maar het zorgt er wél voor dat je stofzuiger niet begint te stinken. Ik maak het reservoir soms ook schoon met een vochtige doek om vieze geurtjes te voorkomen. Goed om te weten: Dyson raadt af om het stofreservoir in de vaatwasser te zetten of het met poetsmiddelen te reinigen.

Je het filter teruggeplaatst hebt in je Dyson terwijl deze nog vochtig is

Na het stofzuigen wil je zo snel mogelijk door met iets anders. Bij voorkeur iets leukers. Althans, dat herken ik bij mezelf. Maar het risico is dat je het filter schoonmaakt en deze te snel weer terugplaatst in de Dyson. Zo krijgt het filter niet de kans om te drogen en kun je nare luchtjes krijgen.

Oplossing: laat het filter na het schoonmaken goed drogen en stop het filter niet te snel terug in je stofzuiger. Een ander voordeel hieraan is dat het filter op deze manier langer meegaat. En dat je Dyson niet meer naar hond stinkt

Filter probleem oplossing Dyson V10
Een schone Dyson V10 filter

Andere problemen die je met je Dyson kunt ervaren

Er zijn nog een paar andere dingen die problemen kunnen veroorzaken:

  • Verstopping in de luchtkanalen: om te voorkomen dat de stofzuiger oververhit raakt, kan een Dyson stoppen met werken als er iets vastzit in de luchtkanalen. Check de stang, accessoires en het stofreservoir op vuilophopingen. Ik zie dit probleem wat vaker bij de Dyson V11, maar het kan in principe bij iedere Dyson gebeuren.
  • Onderdelen niet goed vast: controleer of alle onderdelen goed zijn aangesloten. Bij Dyson hoor je altijd een duidelijke klik als alles goed vastzit. Ik vind het klikmechanisme van Dyson over het algemeen sterk, maar er kan altijd iets mee gebeuren.
  • Triggerknop kapot: ik heb regelmatig gezien dat de rode knop (die je ingedrukt moet houden tijdens het stofzuigen) stuk is. In dat geval moet je de knop vervangen om de stofzuiger weer aan de praat te krijgen. Hiervoor zou ik altijd contact opnemen met Dyson.

Kijk altijd naar je garantie bij Dyson

Heb je het probleem met onze handleiding niet kunnen oplossen? Dan is de kans aanwezig dat je Dyson kapot is. Ik raad je aan om in dit geval aan te kijken of je nog garantie hebt op je stofzuiger. Dyson biedt 2 jaar fabrieksgarantie op de stofzuiger, de onderdelen en zelfs de accu. Zorg dat je het modelnummer van je stofzuiger bij de hand hebt wanneer je contact opneemt met Dyson. Dit nummer vind je bijna altijd op de witte sticker op je Dyson stofzuiger, waarop je ook andere technische gegevens vindt.